Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona danas su, 13. oktobra 2023. godine, u jutarnjim satima izvršili pretres u migrantskom kampu Lipa. Porastom broja migranata, povećan je i broj izvršenih krivičnih djela u kojima su oni počinioci, a samu situaciju dodatno usložnjavaju i informacije prema kojima je u posljednjih nekoliko akcija kod njih pronađeno i ilegalno vatreno oružje kojem nije moguće utvrditi porijeklo.

S ciljem izuzimanja oružja i poboljšanja same sigurnosti građana, ujedno je i izvršena akcija u kampu Lipa, u kojoj je sudjelovalo 80 pripadnika MUP-a Unsko-sanskog kantona, koji će, prema riječima portparola Aleta Šiljdedića, slične aktivnosti provoditi i u narednom periodu.

“S obzirom na krivična djela koja su se dogodila u proteklom periodu od strane migranata, izvršili smo operativno-taktičku akciju s ciljem pronalaženja dokaza i predmeta poput oružja, oruđa i drugih koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda. Izvršili smo pregled određenog broja lica i prostorija u kojima borave. Iako nismo pronašli ništa, akcija je imala preventivni karakter i samim tim njeni ciljevi su postignuti”, rekao je Šiljdedić.

Podaci nadležnih za upravljanje procesom migracija u Bosni i Hercegovini, kao i policijski izvještaji, potvrđuju višestruko povećanje broja migranata na području Unsko-sanskog kantona. Najveći broj ljudi koji u posljednje vrijeme pristižu su državljani Alžira i Afganistana, prenosi Anadolu.

“U kampu Lipa trenutno boravi oko 880 migranata, dok u kampu Borići je nešto više od 200. Ipak, te brojke nikada nisu u potpunosti tačne jer veliki broj migranata se nalazi i izvan kampova, u rubnim područjima na granici sa Republikom Hrvatskom. Oni samo čekaju pogodan trenutak kako bi prešli granicu i nastavili svoj put prema zapadnim zemljama", dodaje portparol Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Uprkos povećanju broja dolazaka u posljednjih nekoliko mjeseci, migranti se vrlo kratko zadržavaju u Bosni i Hercegovini i općenito na području zemalja zapadnog Balkana.

Ističe to i Armin Kržalić, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku UNS-a.

“Osim što se migranti kratko zadržavaju, evidentno je da je danas i sama struktura migranata drugačija. Dok smo ranije imali one koji su bježali od rata i humanitarne katastrofe, koji nisu imali nikakva sredstva, danas ovi koji dolaze mahom plaćaju ljude koji se bave krijumčarenjem i vrlo brzo završavaju 'transfere' preko Bosne i Hercegovine”, rekao je Kržalić.

Val migranata je, s druge strane, zemlje Evropske unije natjerao na strožije kontrole na granicama. Tokom ljetne sezone građani Bosne i Hercegovine su nerijetko bili primorani satima čekati na ulazak u Republiku Hrvatsku, a u susjedstvu saborski zastupnici Mosta predlažu i da se vojska angažira pri čuvanju granica od naleta migranata.