Grupa zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine pokrenula je inicijativu da se Marinko Čavara (HDZ BiH) smijeni s pozicije predsjedavajućeg donjeg doma bh. parlamenta, saznaje Politicki.ba. 

"Da, jučer (četvrtak 21. septembar 2023.) predata je inicijativa na Protokol. Mi smo nezadovoljni ne samo činjenicom da je Čavara izabran u svojevrsno predsjedništvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a osoba je sa američke ‘crne liste’, već i načinom na koji on sada predsjedava. Ne snalazi se, ne razumije procedure, konfliktan je, a iz nesnalaženja i nesposobnosti da predsjedava Domom rađa mu se zajedljivost. Nerijetko su njegovi ispadi ispod dostojanstva", kaže jedan od potpisnika. 

Temeljna odrednica Inicijative za smjenu tiče se stalnog Čavarinog kršenja Poslovnika o radu Predstavničkog doma BiH. 

Među 18 potpisnika su imena zastupnika Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Narodnog evropskog saveza, ali i Partije demokratskog progresa i Srpske demokratske stranke. 

Zanimljivo je, međutim, da se u Inicijativi za smjenu nigdje ne problematizira to što je Čavara na američkoj "crnoj listi". Marinko Čavara, zajedno s Alenom Šeranićem, 6. juna prošle godine stavljen je na američki spisak nepoželjnih.

Kako prenosi Politicki.ba, iako se o tome razgovaralo među potpisnicima, SDS nije bio voljan da se ta odrednica nađe u inicijativi. Srpska demokratska stranka, naime, na "crnoj je listi" SAD je već skoro 20 godina.

Čavara je, zajedno sa Denisom Zvizdićem (NiP) i Nebojšom Radmanovićem (SNSD) 1. decembra prošle godine izabran na jednu od čelnih pozicija Predstavničkog doma Parlamenta BiH.