Stravičan događaj šokirao je Egipat nakon što je Hanaa Mohamed Hassan, 29-godišnja djevojka, počinila stravičan zločin u kojem je okončala život svog petogodišnjeg sina Youssefa. Nakon ovog tragičnog čina uslijedilo je kanibalsko ponašanje, gdje je Hassan otišla toliko daleko da je kuhala i konzumirala dijelove tijela sina, uključujući i njegovu glavu. Cijeli je slučaj rezultirao sudskim procesom.

Nedavno objavljenom presudom utvrđeno je da se Hassan ne može proglasiti krivom pod uobičajenim uslovima zbog njenih izrazito poremećenih psihičkih stanja. Stoga je umjesto zatvorske kazne naloženo da je se smjesti na psihijatrijsku jedinicu. Tragična epizoda otkrivena je kada je daidža dječaka pronašao dijelove Youssefova tijela u kanti za smeće u porodičnoj kući. Odmah je obavijestio vlasti, što je dovelo do hapšenja Hassan kao osobe odgovorne za ubistvo i kasnije komadanje tijela.

Tokom ispitivanja, Hassan je priznala da je počinila gnusni čin jer je “željela biti s njim zauvijek”. Slijed događaja postao je još jeziviji kada je otkriveno da je nakon što je ubila svog sina, raskomadala ga u kupaonici i nastavila kuhati njegove dijelova tijela na štednjaku prije nego što ih je konzumirala.

Tužitelji su tvrdili da je Hassan počinila ubistvo iz straha da će izgubiti starateljstvo nad Youssefom, budući da je nje bivši suprug tražio starateljstvo. Prije donošenja sudske presude taj je zahtjev već bio odobren.

U početku je psihijatrijski izvještaj ukazivao da je Hassan u potpunosti odgovorna za svoje postupke i da je zločin bio s predumišljajem, jer je utvrđeno da je nabavila palicu i mačetu da izvrši djelo. Međutim, daljnja procjena otkrila je njeno ozbiljno psihičko stanje, patila je od poremećaja percepcije i prosuđivanja. Vještaci su zaključili da je bila u stanju delirija i da nije bila u potpunosti svjesna ozbiljnosti svojih postupaka.