Ruski službenik austrijske Raiffeisen Bank International ubijen je nakon što je mobilisan da se bori protiv Ukrajine, uprkos tome što je njegova banka pisala Uredu za mobilizaciju tražeći izuzeće, rekao je njegov advokat Reutersu u petak.

Timur Izmailov, 33, IT specijalista u Raiffeisenovim ruskim operacijama u Moskvi, regrutovan je 23. septembra, dva dana nakon djelomične mobilizacije predsjednika Vladimira Putina, i poginuo je 13. oktobra nakon što je pogođen minobacačkom vatrom, rekao je njegov advokat Konstantin Jerohin, javlja Reuters.

Mobilizacija je stvorila dodatnu glavobolju stranim kompanijama u Rusiji, uhvaćenim između pridržavanja ruskog zakona s jedne strane i nastojanja da zaštite svoje osoblje s druge strane.

Određeni radnici izuzeti su iz zakona, uključujući uposlenike komercijalnih banaka koji osiguravaju stabilnost bankarskog sistema, ali haotična priroda naloga za mobilizaciju dovela je čak i do vladinih ministarstava i državnih kompanija da se bore da pomognu esencijalonim radnicima da izbjegnu poziv na mobilizaciju.

Izmailov je 23. septembra otišao u Ured za mobilizaciju s namjerom da objasni da ima pravo na izuzeće.

- Vojni komesar mu je rekao da nije na listi za izuzeće, pa je morao biti mobilisan - rekao je Jerohin.

Ruska centralna banka je tražila od komercijalnih banaka da dostave spiskove zaposlenih kojima je potrebna odgoda, a Jerohin je rekao da su ti spiskovi, uključujući i jedan od Raiffeisena po imenu Izmailov, dostavljeni ruskom vojnom vrhu, Generalštabu, do 28. septembra.