Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ulazi u drugi dio - nokaut fazu.

Prvu utakmicu osmine finala od 18 sati igraju Švicarska i Italija (aktuelni prvak Evrope). Radi se o dvije čvrste reprezentacije koje su osvojile drugo mjesto u svojim grupama.

Švicarci još ne znaju za poraz na EP, a posebno impresivni bili su protiv Njemačke, u utakmici u kojoj im je izmakla pobjeda tek u sudijskoj nadoknadi.

Italija je prolazak dalje potvrdila golom u 98. minuti protiv Hrvatske. Dramatični remi protiv Vatrenih ih je pogurao. Junak je bio rezervista Mattia Zaccagni koji je "izvukao" bod svojim sjajnim pogotkom u posljednjim sekundama meča.

Selekcija koju predvodi Spalletti bila bi eliminisana da je završila sa samo tri boda i negativnom gol razlikom pa je Zaccagnijev trenutak bio ključan za njihov opstanak u utrci za odbranu naslova. Ako prođu Švicarsku, mogli bi se suočiti s Engleskom u reprizi finala EP 2020.  

Od 21 sat u Dortmundu sastaju se Njemačka i Danska.

Reprezentacija Njemačke je četverostruki prvak svijeta, trostruki prvak Evrope i reprezentacija koja na svako veliko takmičenje stiže među najvećim favoritima. Ipak, već 10 godina su bez većih rezultata što žele prekinuti pred domaćim navijačima.

U prva dva kola reprezentacija Njemačke je izgledala sjajno, ali prvi ozbiljan protivnik, reprezentacija Švicarske im je napravila ozbiljne probleme. Njemačka je u tom susretu tek u nadoknadi došla do izjednačenja što im je donijelo prvo mjesto u grupi.

Selektor Nagelsmann večeras ima velikih problema sa izostancima u posljednjoj liniji s obzirom na to da Tah odrađuje suspenziju, a nastup Rudigera je pod znakom pitanja zbog povrede zadnje lože.

Reprezentacija Danske je polufinalista sa prošlog EP, a nakon sjajnih kvalifikacija sa ogromnim ambicijama su stigli u Njemačku.

Sa tri boda, sa tri remija Danska je prošla grupnu fazu kao drugoplasirana reprezentacija grupe C. Pokazala je Danska nekoliko lica u grupnoj fazi, ali u većem dijelu su izgledali sjajno na terenu.

(Faktor)