Mike Tyson, poznat i kao Malik Abdul Aziz, umirovljeni američki boksač te bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji, na današnji dan 1997. godine kažnjen je zabranom bavljenja sportom na godinu i novčano tri miliona dolara jer je tokom meča za svjetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna protivnika Evandera Holyfielda ugrizao za uho.

Ovo je jedan od najinteresantnijih detalja u historiji sporta o kojem se i dan-danas govori, a koji na najbolji mogući način ilustrira kako izgleda kada se i više nego temperamentni borac ne miri s gubitkom titule svjetskog prvaka.

Iron Mike je 28. juna 1997. godine u dvorani MGM Grand u Las Vegasu pokušao vratiti titulu svjetskog prvaka po WBA verziji koju je izgubio od Evandera Holyfielda sedam mjeseci prije, tj. 9. novembra 1996. godine, kada ga je sunarodnjak "bacio na koljena" u prvom meču.

Nakon što je vidio da se stvari ne odvijaju onako kako je zamislio, već u trećoj rundi Tyson je postao agresivan na ne baš sportski način. U naletu bijesa tada je suparnika u ringu dva puta ugrizao za uho, pri čemu mu je i otikinuo komadić mesa. Kada je sudija čuo vrisak i poskakivanje Holyfielda, odmah je prekinuo meč, što je označilo i diskvalifikaciju problematičnog Mikea.

Iako su mnogi smatrali kako je ovo kraj karijere Mikea Tysona, on je 9. jula 1997. godine dobio suspenziju od godinu dana te, kako je prethodno navedeno, novčanu kaznu od tri miliona dolara. No taj iznos je bio sića za novac koji su dobili Tyson i Holyfield za ovaj dvoboj - Tyson 30, a Holyfield 35 miliona dolara.

Iako bi mnogi tražili osvetu, desio se dramski obrat 12 godina nakon clasha u MGM Grand areni. Naime, Mike Tyson i Evander Holyfield 2009. godine su skupa gostovali u poznatom američkom Oprah Showu, gdje su se pozdravili kao stari znanci i veoma dobri prijatelji.

U jednom momentu Holyfield je jasno i glasno kazao kako je oprostio svom suparniku na ovom, i više je nego jasno, krvničkom potezu.

"Najvažnija je stvar znati oprostiti, a ja sam Mikeu oprostio. Cijeli slučaj nije bio tako strašan kako je izgledalo. Stvari se događaju s razlogom, samo je pitanje kako se nosiš s njima", na opće iznenađenje, ali i oduševljenja javnosti, rekao je Holyfield.

S druge strane, Mike Tyson je dodao da bi mu karijera bila nepotpuna da se tokom nje nije susreo i s boksačkom gromadom poput Evandera Holyfielda.