Twitter razmatra tužbu protiv Mete zbog pokretanja njene brzorastuće konkurentske aplikacije Threads. Threads, koji je od srijede dostupan za milione korisnika širom svijeta, sličan je Twitteru i šefovi Mete su ga predstavili kao “prijateljsku” alternativu. Elon Musk iz Twittera rekao je da je “konkurencija uredu, a varanje nije” iako je Meta u svom otvorenom pismu zanijekala tvrdnje da je bivše osoblje Twittera pomoglo u stvaranju Threadsa.

Više od 70 miliona ljudi registriralo se na novu aplikaciju, navodi Meta, dok Twitter ima ukupno 350 miliona korisnika. Prema podnesku SEC-a iz 2013. godine, Twitteru je trebalo četiri godine da izgradi isti broj korisnika koji je Threads stekao u jednom danu – iako je Twitter gradio svoju korisničku bazu od nule, dok je Threads uspio iskoristiti već postojeće dvije milijarde mjesečnih korisnika koje Instagram ima.

Izgled i dojam koji Threads ostavlja sličan je onome koji ima Twitter, primijetio je BBC Newsov tech novinar James Clayton. Uprkos tome, američki zakon o autorskim pravima ne štiti ideje tako da bi Twitter bio uspješan na sudu morao bi dokazati da je njegovo vlastito intelektualno vlasništvo, kao što je programski kod, oduzeto.

Godine 2012. Meta je dobila patent za “komuniciranje newsfeeda” – sistem koji prikazuje sve najnovije objave kada koristite Facebook.

Kako su objavili američki mediji, Alex Spiro iz Twitterovog pravnog tima poslao je u srijedu pismo izvršnom direktoru Mete Marku Zuckerbergu optužujući Metu za “sistemsko, namjerno i nezakonito prisvajanje Twitterovih poslovnih tajni i drugog intelektualnog vlasništva” za stvaranje Threadsa. Konkretno, Alex Spiro je naveo da je Meta zaposlila desetke bivših radnika Twittera koji su “imali i nastavljaju imati pristup Twitterovim poslovnim tajnama i drugim vrlo povjerljivim informacijama”, što je u konačnici pomoglo Meti da razvije ono što je on nazvao “kopijom”.

“Twitter namjerava strogo štititi svoja prava na intelektualno vlasništvo i zahtijeva da Meta poduzme hitne korake kako bi prestala koristiti Twitterove poslovne tajne ili druge vrlo povjerljive informacije”, stoji u pismu.

“Twitter pridržava sva prava, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pravo na traženje građanskih pravnih lijekova i zabrane bez daljnje obavijesti.”

BBC News kontaktirao je i Metu i Twitter za komentar.

Elon Musk je rekao da je “konkurencija uredu, a varanje nije” odgovarajući na objavu na Twitteru koja se poziva na pravno pismo.

Na Threadsu je glasnogovornik Mete Andy Stone objavio da “niko u inženjerskom timu Threadsa nije bivši zaposlenik Twittera”.

Sarah Kunst, IT ekspertica, rekla je za BBC da bi Threads mogao ponuditi “sigurno okruženje” za postojeće oglašivače na Instagramu koji “osjećaju da mogu izdvojiti određeni budžet i vidjeti šta će se dogoditi”.

Dodala je da i to da će Threads vjerovatno bilježiti stalni porast korisnika.

“Učinili su vrlo jednostavnim unakrsno objavljivanje na drugim platformama poput Instagrama, tako da mislim da će nastaviti bilježiti rast”, rekla je.

I Elon Musk i Mark Zuckerberg priznali su rivalstvo oko Threadsa, koji je povezan s Instagramom, ali koji ipak radi kao samostalna aplikacija. Nakon što je lansiran u stotinu zemalja, Mark Zuckerberg je prekinuo više od 11 godina šutnje na Twitteru i objavio vrlo popularan meme dviju gotovo identičnih figura Spider-Mana koji pokazuju jedan na drugoga, što ukazuje na neslaganje.

Ubrzo nakon toga, i dok je riječ “Threads” bila globalno popularna na njegovoj platformi, Elon Musk je rekao: “Neizmjerno je bolje biti napadnut od stranca na Twitteru, nego prepustiti se lažnoj sreći Instagrama.”

Izvršna direktorica Twittera Linda Yaccarino napisala je u tweetu u četvrtak da, iako se platforma “često oponaša”, “nikada se ne može u potpunosti imitirati”.

Valja podsjetiti na to da su i Meta i Twitter imali značajna otpuštanja radne snage ove godine, a Meta je u aprilu objavila da će smanjiti broj osoblja za otprilike 10.000. Twitter je izgubio veliki dio od svojih 7.500 zaposlenika, čak 80 posto u valovima otpuštanja nakon preuzimanja Elona Muska prošlog oktobra.