12. oktobar 1492. godine - datum koji je zauvijek promijenio tok svjetske povijesti. Tog dana, italijanski moreplovac u službi španske krune, Kristofor Kolumbo, stigao je do obala Novog svijeta, vjerujući da je pronašao zapadni put do Indije. Iskrcavši se na ostrvo koje je nazvao San Salvador, Kolumbo nije mogao ni slutiti da će njegovo otkriće otvoriti vrata za evropsku kolonizaciju Amerike, što će imati dalekosežne posljedice po cijeli svijet.

Kolumbovo putovanje, motivisano željom za pronalaženjem novih trgovačkih ruta i sticanjem bogatstva, bilo je prekretnica u historiji. Njegova ekspedicija je uključivala tri broda: Santa Maria, Pinta i Niña.

Santa Maria, najveći brod, bio je Kolumbov admiralski brod, dok su Pinta i Niña bile manje karavele pod zapovjedništvom braće Pinzon. Posada je bila šarolika, sastavljena od iskusnih mornara, kraljevih časnika i čak amnestiranih zatvorenika.

Kolumbo je isplovio iz luke Palos de la Frontera 3. avgusta 1492. godine, a nakon dugog i neizvjesnog putovanja preko Atlantskog okeana, 12. oktobra je konačno ugledao kopno. Njegovo otkriće nije samo promijenilo geografsku kartu svijeta, već je i pokrenulo niz događaja koji će oblikovati sudbinu miliona ljudi. Evropske sile su se utrkivale u osvajanju novih teritorija, što je dovelo do kolonizacije, eksploatacije i, nažalost, uništenja mnogih autohtonih kultura. 

Zanimljivo je da Kolumbo za svog života nikada nije saznao da je otkrio novi kontinent. On je do kraja života vjerovao da je stigao do istočnih obala Azije, odnosno Indije, zbog čega je domorodce koje je susreo nazvao "Indijancima". Tek kasnije, drugi istraživači, poput Ameriga Vespučija, shvatili su da se radi o potpuno novom kontinentu, koji će kasnije dobiti ime Amerika.

Danas, više od pet stoljeća kasnije, sjećamo se Kolumbovog putovanja kao jednog od najvažnijih događaja u historiji.