U susretu s novima tehnologijama printani mediji doživjeli su težak poraz, mnogi su ugašeni a drugi dovedeni na ivicu rentabilnosti i opstanka. Jedna finska kompanija dosjetila se kako da korištenjem savremenih tehnologija poveća čitanosti lokalnih dnevnih novina osiguravajući njihovu brzu isporuku pretplatnicima na osamljenim jezerskim ostrvima južno od grada Tamperea.

“Lentola Logistics” pripremilo je probni program za isporuku novina dronom stanovnicima Saarikilata, oblasti koja pokriva sedam sela na različitim ostrvima u jednom od bezbrojnih finskih jezera. Izvršni direktor ove kompanije planira koristiti bespilotne letjelice za slanje dnevnih novina do čitatelja željnih da dobiju vijesti istog dana kada budu objavljene, umjesto da čekaju nekoliko dana da se novine distribuiraju automobilom ili poštom.

Usluga će u početku biti ograničena na zonu od dvadeset kilometara, a ova misija bi – na osnovu brzine leta drona od 80 km/h i vremena potrebnog za spuštanje i ispuštanje tereta – trebala biti obavljena za manje od pola sata. Procjenjuje da bi svaki dron trebao dostaviti približno stotinu novina svakog dana, a pretplatnici su najavili kako su spremni platiti i više da bi mogli čitati vijesti prije nego što one postanu historija.

Ako se dostava dronom pokaže djelotvornom – a u obzir treba uzeti hladne i mračne finske zime kao i vjetrove – pošta bi se mogla dodati novinama kao blagovremeniji i ekološki prihvatljiviji način redovne isporuke stanovnicima ovih ali i drugih otoka.

“Isprobavamo novi način distribucije u ruralnim područjima umjesto automobilom”, rečeno je za novinsku stranicu Yle . “Ovo je isplativije, brže i ekološki prihvatljivije od sadašnjeg načina... Koliko znamo, to nije urađeno nigdje drugdje u svijetu.”

Konačna cijena ove usluge bit će određena na osnovu nekoliko faktora, uključujući broj novinskih pretplatnika koji se prijave za opciju dronovske dostave.

Ako sve prođe kako treba, ove bi se “zračne aktivnosti” na kraju mogle proširiti na maloprodaju različitih proizvoda.