Jedan od rukopisa Alberta Einsteina prodat je na aukciji za 13,17 miliona dolara (skoro 24 miliona KM). Zadatak koji se prostire na 54 stranice samo je jedan od dva poznata radna dokumenta u kojima se poznati fizičar približava svojoj čuvenoj teoriji relativnosti.

Aukcijska kuća Christie's procijenila je vrijednost rukopisa, čiji je koautor Michele Besso, na između 2,3 miliona dolara (četiri miliona KM) i 3,4 miliona dolara (5,9 miliona KM).

Einsteinova teorija relativnosti je postavila temelje za modernu kozmologiju i tehnologiju kao što je GPS navigacija. Stranice su čuvane na sigurnom kod švicarskog fizičara Bessa, Einsteinova bliskog prijatelja i istraživačkog partnera, koji je bio koautor djela Einsteinovih radova 1913. i 1914. godine.

„To je također ono što ga čini posebno važnim s obzirom na to da su radni dokumenti Einsteina prije 1919. iznimno rijetki. Einstein je neko ko nije imao običaj voditi bilješke, tako da sama činjenica da je rukopis preživio i stigao do nas već ga čini apsolutno izvanrednim“, rekao je Vincent Belloy, stručnjak u aukcijskoj kući Christie's, koji je ujedno bio i domaćin aukcije u Parizu.

Stranice su ispunjene brojevima, koji su pisani crnom tintom na požutjelom papiru. Također, ovaj aukcijski predmet dovodi u pitanje popularnu sliku ovog naučnika kao apsolutnog genija jer pokazuje da je ponekad znati i ozbiljno pogriješiti.

„Einstein pravi pogreške u ovom rukopisu i mislim da ga upravo to na neki način čini još većim, jer vidimo upornost, misao koja je bila u procesu izgradnje, koja se ispravlja i preusmjerava“, dodao je Belloy.

U maju ove godine je rukom napisano pismo u kojem je Einstein spomenuo svoju slavnu E=mc² formulu prodato za otprilike 1,12 miliona dolara (oko dva miliona KM) u SAD-u, što je tri puta više od procijenjene cifre. Važno je podsjetiti i na to da je Einsteinova opća teorija relativnosti objavljena 1915. godine te da je dotadašnja saznanja moderne fizike okrenula naglavačke.