Arsenalov poraz od Nottingham Foresta rezultatom 1-0 u subotu uvečer ovjerio je prvo mjestu braniocu titule Manchester Cityju uoči utakmice protiv Chelseaja koja se igra danas na Etihadu.

Titula je španskom treneru Josepu Pepu Guardioli peta otkako je stigao u Englesku prije sedam godina, a treća uzastopno. On se nada da se tu neće zaustaviti jer je sada svu pažnju usmjerio prema FA kupu i Ligi prvaka, čije eventualno osvajanje bi Građanima donijelo sva tri velika trofeja – Premier ligu, FA kup i Ligu prvaka.

Manchester City igra protiv najljućeg rivala Manchester Uniteda u finalu FA kupa te milanskog Intera u finalu Lige prvaka. Ako budu slavili u obje utakmice, postat će prvi engleski klub koji je osvojio trostruku krunu od Manchester Uniteda Sir Alexa Fergusona 1999. godine.

Ono što je zabrinulo sve navijače plavog tima iz Manchestera jeste pomalo zagonetan odgovor Pepa Guardiole o njegovoj sudbini na klupi ove ekipe. Naime, on je novinarima Sky Sportsa nešto prije nego što je Arsenalov poraz donio Manchester Cityju novu titulu u Premier ligi, inače petu u šest sezona, rekao da malo šta više može učiniti ako ove godine osvoje sva tri velika trofeja.

“Ipak, najprije ih moramo osvojiti. Onda me možete pitati o svemu i reći ću vam kako se osjećam i šta mislim. Tri utakmice nas dijele od našeg cilja i nadam se da ćemo uspjeti. No varaju se oni koji misle da će meč protiv našeg rivala Manchester Uniteda biti lagan. Uostalom, ko zna šta se može dogoditi u utakmici protiv italijanske ekipe, na koju niko ne gleda kao na favorita. Na nama je ogroman pritisak. Razmišljam o tome. Nakon toga, naravno, ako postignemo zacrtane ciljeve, reći ću vam kako ću i šta ću”, ostao je nedorečen Guardiola.

Zanimljivo, Španac je osvojio 11 titula prvaka u samo 14 sezona trenerskog posla. Također je osvojio i dvije Lige prvaka i devet domaćih kupova.

Njegov ugovor s Manchester Cityjem traje do 2025. godine.