Kako je naveo u video poruci, britanski premijer Boris Johnson tražio je od njega da preuzme tu funkciju kako bi potvrdio napore Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu u ostvarenju tog cilja.

"Već dugo radim u javnoj službi. Na posljednjem poslu sam bio visoki oficir u NATO-u, a prije toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije, između ostalog i komandant Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva", naveo je Peach.

U ulozi specijalnog izaslanika namjera mu je spojiti lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, sigurnosti i trgovinskih odnosa kako bi pružio podršku političkim rješenjima i promociji euroatlantskih integracija.

Tokom posjete BiH planirano je da razgovara s visokorangiranim političarima, predstavnicima agencija za provedbu zakona, parlamentarcima i mladim aktivistima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja.

Raduje ga, kaže, to što će imati priliku raditi sa svim akterima uključujući i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta te njihovim međunarodnim saveznicima kako bi pružili podršku onima koji su opredijeljeni da postignu napredak u BiH.

Peach se jučer sastao s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, a danas bi trebao razgovarati s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.