Nedžad Ahatović ocijenjuje da će rata biti, sudeći prema potezima koje povlače Dodik i Vučić, ali da su se percepcije i politike prema Balkanu značajno promjenile nakon terorističkog čina u Banjskoj na Kosovu.

Taj čin izazvali su Rusi da bi Aleksandru Vučiću poslali upozorenje da ne može sjediti na stolici i Rusije i Zapada. No, doveo je do promjene stavova SAD-a, prije svih. Srbija ostaje bez podrške za ideju „otvorenog Balkana“, oslabljena joj je pregovaračka pozicija na Kosovu, a dolazi i Rezolucija UN-a za genocid u Srebrenici.

Podrška suverenosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine je neupitna od strane SAD-a.

U slučaju pokušaja secesije RS-a, važno je kako će reagovati HDZ, hoće li krenuti istim putim kao RS ili ne. Oružane snage imaju zakonsku obavezu i kapacitet da se izbore za očuvanje teritorije, bez obzira na činjenicu da bi veći dio Srba napustio jedinice Oružanih snaga.

Zakonski se te praznine mogu popuniti, a interes građana, patriota za odbranom Bosne i Hercegovine je sve veći. Oružja ima dovoljno i kvalitetom i kvantitetom, a ni Turska više nije bolesnik s Bosfora.

Rusi, kao druga vojna sila u Ukrajini su upali u blato. SAD vlada situacijom i na tom području, a eventualna promjena u Bijeloj kući neće značajno izmjeniti odnos prema Ukrajini, kao ni odnos prema Balkanu.

Gaza će nestati, tvrdi, ali će biti priznata država Palestina.