Nakon što je problematizirano prikazivanje četničke drame “Heroji Halijarda” na Sarajevo Film Festivalu, odlučio je slučaj prokomentirati i predsjednik Narodne skupštine Republike srpske Nenad Stevandić objavom na Twitteru.

Kako je istakao, Sarajevo treba da svoje stavove o četnicima, prema njegovim riječima, razjasni i usaglasi s Američkom ambasadom.

“Neka im oni, pošto Srbima ne vjeruju, objasne šta je operacija 'Halijard' i zašto je Draža odlikovan u Americi gdje ima spomenike. Sa Francuzima neka vide zašto je De Gol odlikovao generala Dražu. Slično sa Poljacima. Pa kad usaglase sa SAD i EU da se jave nama u Srbiji i Rs-u. Dakle nije sve do nas i ponekad srbofobija mora udariti u američki, francuski i još pokoji zid integracija kojima i Bošnjaci teže. Tu im 'razni Bursaći' ne mogu pomoći”, napisao je uz napomenu da on to Bošnjacima kao “partizansko dijete” ljubazno savjetuje.

Dok Nenad Stevandić savjetuje Bošnjacima da se “razjasne i usaglase s Američkom ambasadom”, zaboravlja da ga je upravo američka administracija, tačnije Ministarstvo finansija SAD-a, stavila na crnu listu zbog ugrožavanja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Osim Stevandića na crnoj listi našli su se Željka Cvijanović, Radovan Višković i Miloš Bukejlović.

Isto tako, već duži vremenski period online prostorom kruži ratni snimak iz Kotor Varoši na kojem se može vidjeti Nenad Stevandić u uniformi tzv. Vojske Rs-a s crvenom beretkom na glavi i puškom u ruci. Iako je taj snimak davno objavljen na internetu, ovih dana je vraćen u fokus javnosti nakon što se javio Fikret Skopljak, muškarac kojeg je Nenad Stevandić zajedno s Nenadom Kajkutom zlostavljao.

“Onda su me odveli tamo u garažu jer su sumnjali da imam u autu oružje... Počeli su me udarat. Nije sve prikazano, ali Stevandić i Kajkut su bili tu, njih dvojica su me udarali tu. To je isječeno gdje me Stevandić udara. Stevandić je rekao 'nemoj pusti ja ću' i onda su me tamo između auta i zida i gazili”, rekao je Skopljak za medijsku kuću Al Jazeera.

Valja istaći i to da je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u, Nenada Stevandića prozivao zbog dešavanja u Kotor Varoši u prvoj polovini 1990-ih govoreći mu da ne “misli da su oni Bošnjaci u Kotor Varoši kojima će upadati u stan”.

Nakon što je reaktueliziran snimak na kojem Vukanović i Kajkut zlostavljaju bošnjačke civile, objavljena je informacija i da je Kotor Varoš jedna od prvih etnički očišćenih teritorija na području naše države, što istog Nenada Stevandića može staviti, da Tužilaštvo BiH radi svoj posao, na optuženičku klupu za ratne zločine, za “srpsko herojstvo” nad nenaoružanim ljudima.