Papa Franjo primio je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u  svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić i Sveti otac imali su privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palači, u kojem je Komšić upoznao Papu Franju s posljednjim dešavanjima u BiH.

Komšić i Papa Franjo su se u srdačnom razgovoru dotakli i problema s kojima se susreće BiH, prvashodno s odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti. 

Po završetku posjete Palači, predsjedavajući Predsjedništva BiH je Papi Franji uručio poklon, a radi se o vrijednom izdanju knjige Bosansko Kraljevstvo, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Željko Komšić se nakon sastanka s Papom Franjom sastao i s nadbiskupom Paulom Gallagherom, sekretarom Vatikana za odnose s državama. Nadbiskup je u razgovoru s Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju BiH kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj BiH.

Nadbiskup Gallagher se interesirao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i odnosu susjednih, i drugih zemalja prema BiH i krizi u BiH.