Papa Franjo jučer je za medije govorio o američkim predsjedničkim izborima, kazavši kako američki birači pred sobom imaju mogućnost birati "manje od dva zla", smatrajući da su antimigrantska politika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i podrška potpredsjednice Kamale Harris pravima na abortus oboje "protiv" života.

„Čovjek mora izabrati manje od dva zla. Ko je manje od dva zla? Ta dama ili taj gospodin? Ne znam”, rekao je Francis na konferenciji za novinare u papinom avionu, misleći na Harris i Trumpa. “Svako sa savješću treba da razmisli o ovome i postupi po tome.”

Franjo je glasnije govorio o politici nego njegovi prethodnici i nastojao je Katoličku crkvu učiniti otvorenijom. Iako je dosljedno i snažno branio učenje Katoličke crkve da je abortus namjerno uništavanje ljudskog života, Franjo je također insistirao da se to ne može izolirati od drugih pitanja koja se tiču ​​ljudskog života, uključujući imigraciju.

“Protjerati migrante, ostaviti ih… to je nešto strašno, to je zlo. Otpustiti dijete iz utrobe majke je atentat, jer već postoji život. O tim stvarima moramo jasno govoriti”, rekao je on.

Franjo se ranije bavio političkim pitanjima, signalizirajući progresivnije stavove i dopuštajući svećenicima da oproste abortuse, odobravajući blagoslove za istospolne parove i stalno upozoravajući na klimatske promjene.

On je izazvao katoličke biskupe u SAD-u koji su insistirali na tome da je abortus "glavno" pitanje, tvrdeći da se i pitanje migranata odnosi na odbranu života. Godine 2016., Francis je opisao plan tadašnjeg predsjedničkog kandidata Trumpa da izgradi zid kako bi spriječio migrante da pređu granicu SAD-Meksika kao "nekršćanski".

A kada su biskupi 2021. raspravljali o tome da li da uskrate pričest javnim ličnostima koje podržavaju prava na pobačaj, uključujući predsjednika Joea Bidena, Franjo ih je pozvao da svoje odluke donose sa "pastoralnog", a ne političkog stajališta. Papa je rekao da nikada nikome nije uskratio pričest.

Kritizirao je parove koji odluče imati kućne ljubimce umjesto djece, što je odgovaralo stavovima Trumpovog potpredsjednika, senatora JD Vancea, preobraćenog katolika koji je ismijavao žene bez djece kao „mačke-dame bez djece“, a one u vrhu državnog aparata koji nemaju djecu nazvao “većim sociopatama”.

Američki katolici također imaju različite stavove. Prema Pew Research-u, 52% registriranih birača katolika sebe opisuje kao republikance ili njima naginje, dok 44% ispitanika kažu da su demokrate.

Katolički birači podijeljeni su 2020. godine, sa 50% glasova za Bidena i 49% za Trumpa, navodi Pew. Ali većina katolika – 61% – vjeruje da bi abortus trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva.

(CNN)