S gotovo nimalo hrane ili vode, bez struje za punjenje opreme, bez interneta i pod stalnom prijetnjom bombardiranja od strane izraelske vojske, lokalni novinari u Gazi važni su glasovi koji govore o sukobu unutar Pojasa. Potpuna opsada koju je naredila vlada Benjamina Netanyahua, nakon što je Hamas sedmog oktobra pokrenuo napad bez presedana na Izrael, spriječila je ulazak i međunarodne i izraelske štampe, zbog čega je Gaza "na rubu informacijskog mraka", tvrde Reporteri bez granica (RSF).

Kampanja zračnih napada izraelske vojske na Pojas uzrokovala je smrt skoro 7000 ljudi, uključujući 24 novinara i uništila je ili oštetila sjedište oko 50 medijskih kuća u palestinskoj enklavi.

Hossam B je novinar iz Gaze koji ne želi otkriti svoje pravo ime kako bi se zaštitio i poštovao sigurnosne upute medija za koji radi. On je jedan od 50 novinara koji su, procjenjuje RSF, morali "naglo napustiti svoje domove u gradu Gazi" zbog izraelske naredbe za evakuaciju. Na jugu Pojasa nalazi se dssetak dana sa suprugom, koja ima zdravstvenih problema koji se u stresnim situacijama pogoršavaju i četvero djece.

“Vidio sam već nekoliko ratova u Gazi, ali nikada nisam toliko plakao kao ovih dana, dok sam radio”, kazao je u telefonskom razgovoru za El Pais na kraju iscrpljujućeg radnog dana. “Nije slično ničemu što smo prije doživjeli, niko nije siguran. To je tako nepravedno... Samo želim reći istinu, kao novinar, da neko sad ovo zaustavi i da naše porodice budu spašene”, dodaje iscrpljeno.

Prema slučajevima koje je potvrdio RSF, najmanje 10 novinara je poginulo dok su izvještavali o sukobu, a još devet je izgubilo živote nakon izraelskih napada. Ove je srijede mreža Al Jazeera izvijestila da je porodica - supruga, sin i kći - jednog od njezinih dopisnika iz Gaze, Waela Dahdouha, ubijena u izraelskom napadu. Preselili su se sa sjevera Pojasa u Nuseirat, nakon što je Izrael upozorio stanovnike da napuste to područje zbog neizbježnog kopnenog upada. Također je ove srijede, u još jednom izraelskom zračnom napadu na jugu palestinske enklave, ubijena i sestra novinara Mohammeda Farre, koja je radila u Ramallahu (Zapadna obala), kao i njezin suprug i dvoje djece.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da je do sada ukupan broj ubijenih novinara 24 (20 Palestinaca, tri Izraelca i jedan Libanac, do petka 27. oktobra). Posljednja potvrđena žrtva, Mohammad Baalouche, direktor televizijskog kanala Palestine Today, ubijen je u napadu na svoj dom u Gazi.

Lokalni palestinski novinari "oči su onoga što se događa na terenu, ali suočavaju se s eksponencijalnim opasnostima, uključujući ne samo zračne napade, već i mogući kopneni upad", kaže Sherif Mansour, koordinator palestinskog CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. Mnogi od njih “izgubili su svoje domove i svoje porodice, morali su pobjeći na jug, gdje se i dalje suočavaju s velikom opasnošću kada rade, i gdje nemaju pristup računarima ili internetu”.

Također ne mogu dobiti pomoć iz inozemstva zbog blokade koju Izrael održava od 2007. godine. “Ne možete im poslati solarne baterije da nadoknade manjak električne energije, koja se koristi u zonama sukoba, niti ih se može opremiti ili evakuirati, kao što se dogodilo s afganistanskim novinarima nakon povratka talibana, u augustu 2021.”, dodaje.

To su upravo uslovi pod kojima Hossam B mora obavljati svoj posao. “Mi radimo na svojoj zemlji i imamo dvije dužnosti: jednu prema našim ljudima, a drugu prema našoj porodici. Živim ga tim redom. Idem van na posao i činim sve da prenesem istinu o onome što naš narod pati. Također provodim dio dana pokušavajući umiriti i zaštititi svoju porodicu”, objašnjava. “Jer kada svaki dan vidite mrtvu djecu, cijele porodice zatrpane pod ruševinama ili majke ranjenih porodica koje na kraju umiru, mislite samo na svoje najmilije. Potrebna je samo jedna sekunda da vaša djeca postanu ta mrtva djeca”, dodaje.

Ako bi u nekom trenutku Egipat dopustio stanovnicima Gaze da odu ili bi ovom reporteru bila omogućena evakuacija, nije siguran bi li iskoristio tu priliku. "To je teško pitanje. Učinio bih sve da moja porodica bude sigurna, ali ne znam bi li otišao ili ostao raditi. Iskreno, ne znam."

U Gazi je bombardirano sjedište Al Jazeere, katarskog kanala kojem izraelska vlada sada pokušava zabraniti rad vanrednim pravilom koje će omogućiti zatvaranje medija čije informacije informacije "štete nacionalnoj sigurnosti".

U ranijem sukobu, tokom izraelske ofanziva na Gazu 2014. godine, u Pojasu su bili strani novinari. Sada su im zatvorena dva mjesta s kojih bi mogli ući u Gazu, jedan na sjeveru, iz Izraela, i drugi na jugu, iz Egipta. Niko nije ušao niti izašao iz Gaze od sedmog oktobra, osim nekoliko kamiona humanitarne pomoći koji su ušli posljednjih dana.

Represija protiv novinarima "poprima i druge oblike", osim direktnih napada na živote novinara i fotografa, podsjeća RSF. Prema palestinskom Press Syndicateu, pedeset medijskih kuća potpuno je ili djelimično uništeno u Gazi, uključujući 24 "radio stanice" koje emitiraju putem radio-talasa ili interneta, a koje su "jedan od glavnih izvora informacija o lokalnom stanovništvu“. U izraelskim napadima uništen je privremeni smještaj ekipa France Pressea, Reutersa, BBC-a i Al Jazeere na jugu Pojasa.

Pritisak je ogroman i na one koji izvještavaju izvan Gaze. Tri novinara BBC-ja držao je na nišanu izraelski policajac na putu do njihovog hotela u Tel Avivu. A u Jeruzalemu je Ahmadu Darwashi, dopisniku Al Araby TV-a, prijetio i vrijeđao ga je tokom prijenosa uživo drugi izraelski policajac. "Stvarno se nadam da govorite dobre stvari", odbrusio mu je kad je novinar objasnio da govori ono šta je rekao glasnogovornik izraelskih oružanih snaga. I zaključio gledajući u kameru: “Ubice, ubice… Gazu treba pretvoriti u prah.”