Svijet sporta u Brazilu potresen je nakon saznanja o detaljima onoga  što se sada u tamošnjim medijima zove "fudbalska mafija": to je složena operacija kladioničara  koji su regrutirali igrače i nudili im novac u zamjenu za specifične detalje na terenu; od žutog kartona do penala. Do sada se istraga uglavnom odnosila na igrače i ekipoe iz druge lige, no ove sedmice svi su se alarmi upalili kada se usred istrage pojavio naziv Flamengo, jedan od najvećih klubova u zemlji.

Krajem januara jedan od kladioničara, Luís Felipe de Castro, pokušavao je uvjeriti argentinca Kevina Lomónaca iz kluba Bragantin da napravi penal u sljedećoj utakmici Paulista Championshipa. Ponudio mu je 200.000 reala (40.000 dolara ili 37.000 eura). Kako bi ga uvjerio i potaknuo da sudjeluje u klađenju na razne utakmice, kladioničar je tvrdio da u igri ima i igrača Flamenga.

Flamengo, koji nema niti jednog formalno optuženog igrača, nije jedina velika ekipa koju kladioničari navode u svojoj konverzaciji na Whats Appu. Onaj koji je osmislio cijelu shemu, Bruno López, tvrdio je da je imao kontakt s osam igrača Botafoga, a Fluminense je otpustio stopera Vitora Mendesa nakon što je dobio sudski poziv da da iskaz u istrazi. Trenutno se istraga odnosi na utakmice brazilskog prvenstva serije A i B (prva i druga liga) 2022. i državnih takmičenja iz ove godine.  Spominje se više od 50 igrača, od kojih je 15 već optuženo. Osim toga, klubovi su posljednjih dana otpustili deset igrača, uključujući stopera Eduarda Bauermanna iz Santosa.

Istraga i dalje napreduje, a namjera državnog tužiteljstva Goiása, gdje je sve počelo, je podići nove optužnice, kako je kazao tužitelj Fernando Cesconetto. “Imamo nekoliko izvještaja o sadržaju pronađenom na mobitelima, bezbrojne razgovore, proračunske tablice, bilješke... Još nismo završili s provjerom svih tih materijala, a još moramo produbiti analizu bankovnih podataka. Ništa se ne može isključiti”, dodao je.

Ono što je dosad otkriveno moglo bi biti samo vrh sante leda. U ovom trenutku nema uključenih sudija, a jedini zatvoreni su kladioničari.  Tužitelj pojašnjava da su igrači, barem prema onome što je do sada poznato, u shemi sudjelovali sporadično i nisu bili u srži sheme, pa nema potrebe za preventivnim uhićenjima.

Kolovođa je bio López, koji je imao firmu za upravljanje sportskom karijerom.  “To je vrlo složen sistem kojim upravlja jedna osoba. Postojao je red i hijerarhija, podjela zadataka, nekoliko jezgri djelovanja”, pojašnjava tužitelj. Jedni su bili zaduženi za kontakt s igračima, drugi za davanje kapare, treći za isplaćivanje nagrade... Na portalima Bet365 i Betano, najkorištenijima, kladilo se s raznih računa kako ne bi izazvali sumnju, a s vremena na vrijeme ni čak dopustili da izgube nešto novca kako bi zameli trag. Kada bi inmali dobar dan, grupa je mogla spremiti u džep 700.000 reala.

Tokom ispitivanja neki su igrači uvjeravali da nisu znali da je to što rade nezakonito, poput stopera Victora Ramosa koji je u vrijeme istrage igrao bio u Portuguesi, a danas nosi dres Chapecoensea.  Za svaki slučaj, posljednjih sedmica klubovi poput Flamenga, Corinthiansa ili Atlético Mineira organiziraju razgovore na kojima informiraju svoje igrače o rizicima ilegalnog klađenja na internetu. Upleteni igrači mogu završiti sa optužnicom koja im može donijueti od dvije do osam godina zatvora.

Posljednjih dana stvar je prestala biti strogo sportska tema i preselila se na stranice politike. Vlada već priprema prijedlog zakona koji predviđa osnivanje regulatorne agencije za online kladionice. U Brazilu su legalni od 2018., ali sektor je eksponencijalno rastao bez posebnih pravila. Osim toga, Zastupnički dom osnovao je parlamentarnu komisiju za ispitivanje činjenica. Postoje izvještaji o namještenim utakmicama i u trećoj ligi, u kojima se igrači koji zarađuju puno manje suočavaju sa zavodljivim ponudama.

Ne isključuje se mogućnost da će situacija završiti poput one u Italiji 2005. godine, kada je skandal s utjecajem na suđenje završio velikim sankcijama protiv tvelikih klubova kakvi su Juventus, AC Milan, Fiorentina i Lazio.