"Poruke s jučerašnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS razlog su za zabrinutost i ozbiljna prijetnja miru i ustavnom poretku koja unosi nemir među građane Bosne i Hercegovine, pa tako i članove Islamske zajednice", upozorili su iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

"Ucjenjivački stavovi su jasno razotkrili separacionističke namjere i stvarnu politiku predstavnika vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine", kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sa zabrinutošću gleda na ponovno negiranje genocida u Srebrenici, izljeve mržnje, uvreda i islamofobije predstavnika vladajuće koalicije u entitetu RS.

"Javno izrečena tvrdnja predsjednika entiteta RS kako 'muslimani' mogu živjeti na 25 posto teritorije ponovan je poziv na tzv. etničko čišćenje i konačnu realizaciju genocidne namjere o uništenju čitavog naroda na dijelu teritorije na kojem je oduvijek živio. Povezivanje pojedinaca koji nemaju nikakve veze sa zvaničnim vjerskim institucijama i njihovo etiketiranje kao radikalnih vjerskih lica, što je u svom izlaganju učinila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, samo je nastavak mržnjom zaslijepljene zlonamjerne propagandne kampanje koja godinama pokušava Bošnjake predstaviti kao radikalne",  kaže se u saopćenju.

Dodaje se da je ova kampanja davno prozreta, te da ne samo da nije dala rezultate, nego je entitet RS dovela u još veću međunarodnu izolaciju, a prijeti i da naruši ionako krhke odnose među narodima i vjerskim zajednicama.

"Svi domaći i međunarodni akteri trebaju ozbiljno shvatiti prijetnje koje su izrečene u skupštini RS i pobrinuti se da se ne dozvoli bilo kakav avanturizam koji bi potkopao mir i stabilnost ili ponovo ugrozio preživjele žrtve genocida", kaže se u saopćenju, prenosi  agencija Mina.