Okončane su ovih dana konačno sve birokratske procedure neophodne za izgradnju spomenika pripadnicima Odreda “Bosna”, odnosno, pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a R BiH, u narodu poznatijima kao “Vikićevi specijalci”.

Iako je ideja o postavljanju spomenika, u čijem će središtu biti tenk koji su specijalci uništili tokom jedne od bitaka za odbranu Sarajeva naišla na žestok otpor dijela ovdašnje javnosti, uglavnom onog dijela čiju pamet kreiraju mediji i organizacije nakačene na grantove stranih ambasada i iako je je čak i bivša općinska vlast, iz nepoznatih razloga, pri kraju svog mandata opstruirala ideju umjetnika Nebojše Šerića-Šobe, sve su prepreke za gradnju spomenika ipak otklonjene.    

Treba podsjetiti kako su specijalci bili jedan od stubova organiziranja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, u odsudnim bitkama 1992. godine su uništili nekoliko tenkova kojima su agresori kidisali na Sarajevo, poput tenkova na Stupu ili na rezervoaru iznad naselja Mojmilo.

Jedan od tih uništenih tenkova brižno su čuvali godinama na samo njima poznatoj lokaciji i sada je spreman za postavljanje u Parku Safet Isović.

Spomenik će se sastojati od kamenog zida sa uklesanim imenima 81 poginulog specijalca iz odreda “Bosna”. U centralnom dijelu upravo je taj brižno čuvani tenk kojeg okružuje pet bronzanih figura koje predstavljaju specijalce koji su odbranili Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.