U okviru 24. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji se od 23. do 27. juna ove godine održavaju u Tuzli, danas je otvorena izložba fotografija „Imami uz žrtve genocida“, poznatog tuzlanskog fotografa Ahmeta Bajrića Blicka.

Izložbu je otvorio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, poručivši kako je ovo izuzetno važan trenutak u kojem svi dodatno spoznajemo kolika je uloga imama u našem narodu.

„Ova uloga se potvrdila u najtežem vremenu, poznato je da su imami bili posebna meta agresorima, mnogi imami su bili žrtve najtežih zločina, žrtve genocida. Samo u Srebrenici je svoj život položilo 27 imama u najtežim zločinima genocida koji je počinjen, stoga je jako važno da u našoj memoriji ostanu sve ove činjenice“, kazao je muftija. 

Izjavio je da je „Ahmet Bajrić Bošnjak koji je uvijek bio predan našim suštinskim vrijednostima“.

„Onako kako smo mi imami bili uz svoj narod i Ahmet Bajrić je bio uz svoj narod. Izuzetno poštuje imame jer se uvjerio u misiju imama i šta su imami značili tokom agresije u povratku i danas, kao osobe koje su neprestano uz žrtve genocida. Ovo je samo jedan mali broj fotografija od hiljade koje je napravio, i molim Uzvišenog Allaha ds izađe na vidjelo sve ono što je uspio da zabilježi ovaj autor“, kazao je muftija Vahid-ef. Fazlović.

Tuzlanski fotograf Ahmet Bajrić Blicko kazao je da su, od početka otkrivanja masovnih grobnica u svakom mjestu, bili naši imami.

„Oni su bili podrška i desna ruka narodu u teškom periodu i ovo je na neki način moja zahvalnost tim ljudima koji su bili velika žrtva u agresiji i povratku na ove prostore. Imao sam veliku želju da napravim ovu izložbu poslije Srebrenice i sve strahote koja se dogodila i objavim preko 5000 hiljada fotografija. Fotografije koje su izložene nastale su na području muftiluka tuzlanskog, tokom otvaranja masovnih grobnica, obilaska stratišta u Podrinju, kolektivnim dženazama, ukopu posmrtnih ostataka žrtava genocida, mirnim protestima majki Srebrenice u Tuzli“, kazao je on.

Bajrić se fotografijom bavi više od 40 godina. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bilježi brojne događaje vezane za odbranu domovine i stradanje ljudi. Zabilježio je, među rijetkima, proboj srebreničkih Bošnjaka koji su preživjeli genocid i njihov dolazak na teritoriji pod kontrolom Armije BiH u Nezuku kod Sapne.

Svojim objektivom i dalje neumorno prati sve događaje na području Bosne i Hercegovine ali i šire. Do sada je imao nekoliko samostalnih izložbi: „Proboj Srebreničana 1995.“, „Bol majki Srebrenice“, „Poznati u Srebrenici“, „Grobnice kao dokaz genocida“, „Marš mira – Putem smrti“  i druge. 

Podršku izložbi „Imami uz žrtve genocida“ svesrdno je pružio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.