Društvo | 04.10.2021.

Park u Bursi i “regija srca”

Otvoren “Minia Balkan” u Turskoj

U parku je predstavljeno osmansko-tursko arhitektonsko naslijeđe iz balkanskih zemalja, i to u omjeru 1/25 i 1/10. Osim minijatura, koje su napravljene u skladu s originalnim građevinama, nalaze se i biljke koje su jedinstveni simboli balkanskih zemalja

Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Prošle je sedmice u turskom gradu Bursi otvoren park “Minia Balkan”, koji predstavlja dvanaest balkanskih zemalja i sadrži minijature osmansko-turskog arhitektonskog naslijeđa. Pokretač projekta jeste Udruženje balkanskih privrednika “Balkan-Türksiad”, a projekt su podržali i Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), kao i općina Nilüfer, gdje se park i nalazi, te Tursko ministarstvo kulture i turizma.

Iz Udruženja “Balkan-Türksiad”, koje je osnovano 2011. godine te koje danas broji više od četiri stotine biznismena balkanskog porijekla, ističu da su veoma sretni što su ostvarili projekt “Minia Balkan”. “U posljednjih deset godina kao udruženje smo proveli mnoge aktivnosti, od ekonomske saradnje do društvenih i kulturnih aktivnosti. Posebno ističemo i ekonomske samite koje smo organizirali u zemljama Balkana, a rad na ovom polju i dalje nastavljamo. Uz doprinose svih naših članova, 2018. smo otvorili 'Balkans Turkevi' ('Balkansko-tursku kuću'), koja služi kao most s balkanskim zemljama. Sada smo posebno sretni što smo, uz podršku drugih institucija, uspješno okončali i projekt 'Minia Balkan' parka”, kažu za Stav iz Udruženja “Balkan-Türksiad”.

Park se nalazi pored “Balkansko-turske kuće”, a prostire se na površini od 1.500 m2 koja pripada općini Nilüfer. U parku je predstavljeno osmansko-tursko arhitektonsko naslijeđe iz balkanskih zemalja, i to u omjeru 1/25 i 1/10. Osim minijatura ovih djela, koje su napravljene u skladu s originalnim građevinama, nalaze se i biljke koje su jedinstveni simboli balkanskih zemalja. Također, na samom ulazu u park je i izložbeni prostor, prodajno mjesto suvenira, kao i mjesta gdje se posjetioci mogu odmoriti. Informacije o djelima posjetioci mogu dobiti putem audiousluga koje su postavljene pored svake minijature.

EREN: BALKAN JE ZNAČAJNA REGIJA

Između ostaloga, u parku se nalazi minijatura kuće u Solunu gdje je rođen osnivač Republike Turske Mustafa Kemal Atatürk, zatim Ibrahim-paša džamija iz Bugarske, sahat-kula iz Crne Gore, Kliška džamija iz Hrvatske, Gazi Husrev-begova medresa iz Bosne i Hercegovine, kao i mnoge druge građevine.

O samoj ideji i realizaciji ovog projekta razgovarali smo i s predsjednikom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Abdullahom Erenom, koji je naglasio da su mnogi građani koji žive u Turskoj balkanskog porijekla, te da ovaj park ima poseban značaj. “Udruženje 'Balkan-Türksiad' se prošle godine obratilo našoj direkciji s idejom za pomenuti park, što smo mi sa zadovoljstvom prihvatili da podržimo. Naši građani balkanskog porijekla nas kulturno i društveno obogaćuju i jačaju naše jedinstvo i solidarnost. Oni su do sada odigrali izuzetno važnu ulogu u napretku Turske i nastavit će, kao i do sada, imati pravo glasa u svom poljima i sektorima naše zemlje. Bursa, prva prijestolnica Osmanske imperije, živo je lice naše kulture i civilizacije sa svojom duboko ukorijenjenom i jakom historijskom pozadinom, bogatom arhitekturom i kulturnom prisutnošću”, kaže Eren, dodajući da je ovim parkom Bursa bogatija u kulturnom, umjetničkom i društvenom pogledu. Također, smatra da će minijature u parku povećati njihovo priznanje u Turskoj, te da će biti pokazatelj odlučnosti Turske da bliske i iskrene veze s Balkanom prenese i u budućnost.

“Možemo reći da je već sada primijećeno da su prve reakcije na ovaj park itekako pozitivne i da je uvršten među mjesta koja treba posjetiti u Bursi. Jedna od tri glavne radne oblasti naše Direkcije od samog osnivanje je ostvariti 'regiju srca'. Balkan zauzima izuzetno važno mjesto u okviru našeg rada za srodne zajednice s kojima dijelimo zajedničko historijsko i kulturno porijeklo. Balkanska regija je uvijek bila prioritetna u smislu svog kulturnog bogatstva, raznolikosti, mladog i dinamičnog stanovništva, te ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa s našom zemljom. Naša Direkcija ima za cilj očuvanje i prenošenje našeg zajedničkog kulturnog i historijskog naslijeđa iz prošlosti u sadašnjost, te jačanje akademske, društvene i kulturne saradnje”, kaže Eren, naglašavajući da je druga stvar na kojoj insistiraju to da mladi na Balkanu igraju aktivnu ulogu u budućnosti svojih zemalja, regije i doprinose odnosima Turske sa svojom zemljom. U tom smislu, ističe da Direkcija nastoji osposobiti kvalificirane i vrijedne ljudske resurse potrebne regiji kroz programe i seminare obrazovanja, kulture, civilnog društva, medija, akademskih zajednica.

ZADOVOLJNI BALKANSKI AMBASADORI

“Kao Direkcija, kroz programe stipendiranja pokušavamo podržati čuvanje maternjeg jezika i kulture u regiji. Balkanska regija zauzima posebno mjesto u našoj zemlji i politici našeg predsjednika, a naša podrška regiji će se nastaviti i u budućnosti”, kaže Eren.

Otvorenju parka prisustvovao je i poslanik Stranke pravde i razvoja (AKP) iz Burse Hakan Çavuşoğlu, koji je u svom obraćanju istakao da je Turskoj posebno stalo do saradnje s Balkanom, jer postoje važne činjenice koje vežu Tursku i Balkan. “Zahvaljujući zajedničkim platformama koje je ostvario naš predsjednik Erdoğan s liderima balkanskih zemalja, saradnja između tih zemalja i Turske je danas izuzetno jaka”, rekao je Çavuşoğlu. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Balkan-Türksiad” Fatih Şakir zahvalio se svim institucijama koje su podržale ovaj projekt, te naglasio da je potrebno kulturno naslijeđe iz prošlosti prenositi i budućim generacijama, čemu će doprinijeti i ovaj park.

Također, na otvorenju se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić, koji je kazao da srce cijelog Balkana kuca u Turskoj. “Ovaj projekt je pažljivo osmišljen i napravljen model onoga što je u srcima. Nadam se da će se naše jedinstvo nastaviti kao i što je i do danas”, rekao je ambasador Alagić. Osim ambasadora Alagića, otvorenju su prisustvovali i drugi ambasadori balkanskih zemalja, kao što su Hrvatska, Albanija i ostali.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Mehmet-Meto Zenka - mostovi međuetničke saradnje u Crnoj Gori

Dith Prana – fotoreporter koji je otkrio svijetu kambodžanska polja smrti

Izraelski demonstranti blokirali glavni autoput u Tel Avivu tražeći razmjenu zarobljenika s Palestincima

Poniženjem kod Diên Biên Phua, Francuska je prestala biti kolonijalna sila