Jačanje veza između HDZBiH, odnosno Dragana Čovića i Izraela kulminiralo je na nedavno održanom mostarskom sajmu. Nametanje nove Vlade u FBiH bio je očit preduslov da se otvorenije i glasnije govori o konekcijama političkih i ekonomskih predstavnika bh. Hrvata s Izraelom.

U programu Radiotelevizije Herceg-Bosne na 75. godišnjicu osnivanja države Izrael u emisiji „Kompas“ gostovao je dr. Boris Havel, hrvatski politolog, povjesničar, prevoditelj, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstavljen kao stručnjak za Bliski Istok.

Zanimljivo je uporediti stavove dr. Havela i tekst dr. Borisa Primorca, profesora s Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu, objavljenog u naučnom časopisu Politička misao 2000. godine, u kojem je izuzetno argumentirano dokazao jaku vezu Beograda i Tel Aviva tokom ratnih 90-tih godina. No, njegova namjera bila je popravljanje imidža Hrvatske u izraelskoj javnosti, što je nastavio raditi dr. Havel. Međutim, dr. Primorac je u cilju dokazivanja agresivne i genocidne politike Srbije predvidio ključnu historijsku činjenicu, a to je velika sličnost u odnosima Srbije i Hrvatske prema BiH i Bošnjacima.

Uzeli za mentora najvećeg stručnjaka za aparthejd

U kratkoj najavi emisije postavljena su suštinska pitanja odnosa Hrvatske i bh. Hrvata i Izraela, na koja do sad od hrvatskih predstavnika i medija uglavnom nismo imali priliku čuti odgovore.

„Što Hrvatima u BiH i svim građanima znači politička, gospodarska, sigurnosna, znanstvena i obrazovna suradnja s državom Izraela? Zašto je Izrael stao iza zahtjeva HNS glede izbornog zakona? Je li djelovanje Irana, Saudijske Arabije i Turske u BiH potaklo Izrael da se aktivnije uključi u procese u ovom djelu Europe, te kako gleda na izjavu predsjedateljice Vijeće ministara BiH Borjane Krišto da BiH treba da preseli svoje veleposlanstvo u Jeruzalem“, neka su od pitanja na koje je dr. Havel dao odgovore iz kojih možemo izvući jako mnogo zaključaka o progresiji dominantne politike bh. Hrvata koja, očito je, mnogo uspješnije se od Dodika našla na učeničkoj klupi najboljeg i najdugovječnijeg savremenog mentora za aparthejd.

Prije nego što krenemo u analizu stavova dr. Havela, potrebno je da podsjetimo da se ovdje radi o odnosima političkih predstavnika bh. Hrvata i vlasti Izraela, a naša namjera nije da generalizujemo i širimo predrasude prema dvama narodima koji su sastavni i neupitni dio BiH.

Emisija na službenom YouTube kanalu RT HB ima znakovit naslov: „Suniti i šijiti zajedno djeluju samo protiv Izraela i Hrvata u BiH, a da nisu...“, što nikako ne odgovara njenoj najavi, ali nam daje odličnu smjernicu o fokusu međusobne saradnje Hrvata i Izraela i njihovom primarnom cilju.

Na samom početku voditelj parafrazira raniju tvrdnju dr. Havela u formi pitanja: „Hrvati u Hercegovini i središnjoj Bosni ponajbolje mogu razumjeti složene odnose na Bliskom istoku“, čime je ustvari otkrio suštinski cilj emisije.

„Jednim dijelom je to zato što su ta područja na kojima se dotiču civilizacije i u toj interakciji postoji puno toga od bogatstava, razmjene, do sukoba koji su drugačiji, složeniji i teže rješivi nego, recimo, sukobi u Skandinaviji“, odgovara dr. Havel.

Nakon toga voditelj se hvali da je u pripremi emisije pročitao knjigu dr. Havela Arapsko-izraelski sukob te ističe da je iz nje naučio jako mnogo i da je kroz čitanje knjige potvrdio spomenutu tezu. Zanimljivo je uporediti naziv knjige i dominantni hrvatski narativ o 90-tima, gdje oni u pravilu kažu da je bio bošnjačko-hrvatski sukob, čime se diskretno provlači poruka ko je započeo sukob i ko ima suverenitet nad teritorijem.

Voditelj postavlja kontra pitanje dr. Havelu u kontekstu njegove teze i traži odgovor koliko Izrael može da razumije ono što se dešava u Bosni i Hercegovini.

„S obzirom na činjenice, mogu razumjeti mnogo više nego što je ovdje percepcija. Izrael prati dešavanja u Europi i svijetu. Izrael je osobito zainteresiran za Hrvatsku, a time i za Hrvate u BiH zato što se Republika Hrvatska zadnjih desetljeća pokazala kao dobar saveznik. Hrvati, Hrvatska i Hrvati u Herceg-Bosni dijele mnoge zajedničke interese i vrijednosti sa Izraelcima i Židovima i u tom kontekstu postoji međusobno prepoznavanje. Izrael je zainteresiran za zbivanja u svakoj državi, možemo reći i sa svakom državom želi uspostaviti dobar odnos i to čini gdje god postoje preduvjeti i zajednički interesi. Ali ovdje ima jedna dodana vrijednost, osim zajedničkog interesa postoji i niz zajedničkih vrijednosti. Kad se ovo dvoje preklopi, tada je prostor za suradnju razvoj odnosa beskonačan“, tvrdi dr. Havel.

U priči o vanjskoj politici Izraela ključna karakteristika jeste da Tel Aviv ima najbolje odnose da „disidentskim“ državama, gdje je umanjen kapacitet demokratije ili je na vlasti neki oblik diktature sklone neoliberalnoj ideologiji. Na toj matrici Izrael je imao jako dobre odnose s režimom u Južnoj Africi, kao i pojedinim diktatorima u Južnoj Americi. S obzirom na to da vlasti u Hrvatskoj imaju izražen nacionalistički naboj, islamofobni karakter i agresivnu politiku prema BiH, nije trebalo mnogo truda da nađu zajednički jezik s Tel Avivom.

Voditelj nakon ovog podsjeća na izjavu ambasadorice Izraela u Tirani koja je ranije gostovala u programa RTV HB kad je izjavila „bit ćemo još prisutniji u BiH“, te pita dr. Havela šta znači ta još veća prisutnost u BiH i kojem smjeru bi to moglo ići.

„To se poglavito odnosi na gospodarsku suradnju. Sjajna je stvar način na koji je izraelski kapital došao u 'Aluminij' i pretpostavljam da je to jedan model koji će privući druge izraelske ulagače, investitore, kako bi se poradilo na boljim gospodarskim odnosima i svakako će to doprinijeti boljim političkim odnosima, ali i na sigurnosnom području suradnja postoji i ona će se produbljivati“, dodaje dr. Havel i ističe „da Hrvati i Hrvatska u Izraelu imaju puno bolji imidž nego što je to često percipirano u našoj javnosti. Izraelci se ne bave toliko stvarima koji su se dogodile prije 70, 80 ili 100 godina nego se bave aktualnim temama“.

Izrael i Hrvatska kao prirodni saveznici

Osim što je Izrael prepoznao da je Hrvatska njihov saveznik, mnogo je uspješnih sportskih radnika u Izraelu koji su uz more i prirodu unaprijedili njen imidž.

U emisiji je prikazana i izjava šefa Odjela za Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Izraela u kojoj je govorio o načinima saradnje između dvije države, gdje je istakao da je BiH mali Izrael na Balkanu, ali također i veći Izrael na Balkanu. Ova tvrdnja postaje realnija nakon promjene vlasti i nametanja nove vlade FBiH, gdje je ostvarena potpuna dominacija HDZ preko podobnih Bošnjaka, a uz podršku međunarodne zajednice, odnosno istih sila koje su pripremile teren i pomogle osnivanje Izraela.

Na pitanje voditelja koliko je prisustvo Izraela povezano s ogromnom prisutnošću Irana, Saudijske Arabije i Republike Türkiye u BiH, dr. Havel odgovara da je ključni faktor nestabilnosti današnjeg Bliskog istoka Iran, koji se preko Palestinaca suprotstavlja Izraelu.

„Iranska prisutnost u BiH, politička, u ovom trenutku ni na koji način ne pridonosi boljitku BiH, ali doprinosi vidljivosti BiH od strane Izraela“, smatra dr. Havel, čime se referirao na posjetu iranskog ministra vanjskih poslova Sarajevu početkom godine, u čemu ga je dopunio voditelj, ističući poznatu laž da ministru vanjskih poslova Irana nije dopušteno da posjeti „nijednu europsku zemlju“.

Dr. Havel pokušava bez valjanih argumenata plasirati ideju o sličnim političkim procesima i odnosima među Bošnjacima i dešavanjima u Egiptu tokom „Arapskog proljeća“. Nakon što voditelj ushićeno iznosi oduševljenje stavovima svog gosta, postavlja pitanje vezano za tvrdnju dr. Havela da su se sunije i šije samo dva puta ujedinili protiv neprijatelja. U BiH protiv Hrvata i u Palestini protiv Izraela.

„Nisu se ujedinili samo na ta dva mjesta, nego su samo na ta dva mjesta suniti i šiiti vodili bitku protiv nekog trećeg a da nisu u međuvremenu međusobno zaratili.“ U pokušajima objašnjavanja ove tematike, voditelj je dr. Havela više puta prekidao izražavanjem čuđenja kako ova „frapantna činjenica je otkrivanje 30 godina poslije“. Pozadina naglašavanja ove teze ustvari je utemeljena na činjenici da službeni državni predstavnici Irana nisu dozvolili širenje šiizma u BiH u proteklom periodu, a poznato je čak da su zaustavljali određene aktivnosti pojedinih organizacija koje su radile na izgradnji objekata kroz koje bi se javno manifestirao šiizam. Ova poruka dolazi u vrijeme kada jedan od radikalnih šiitskih vođa djeluje iz Britanije, koja ga je izbavila iz kuvajtskog zatvora, te se služi višejezičnom medijskom platformom gdje su dostupni sadržaji i na bosanskom jeziku.

Zahvaljujući tekstu dr. Primorca, saznajemo da su Arapi i Izraelci zajedno protestirali 1993. godine kao reakciju na vijesti o srpskim zločinima nad Bošnjacima. Naravno, dr. Havel ovu i slične činjenice prešućuje.

„Neke izraelske građane i dva člana Knesseta (izraelskog parlamenta) zabrinula je činjenica da izraelska vlada, za razliku od vlada zapadnih i drugih zemalja svijeta (kao i najvažnijih židovskih organizacija u inozemstvu), uporno odbija službeno osuditi srpske zločine. Jednom osobito važnom prigodom, kad su ljeti 1992. izraelski Arapi i Židovi našli zajednički jezik (što se ne događa baš često) i demonstrirali zajedno protiv srpskih logora u Bosni i Hercegovini“, piše dr. Primorac.

Potvora na poslanika Muhammeda, a. s.

Dr. Havel ističe činjenicu da nije razvijen akademski pristup izučavanju studija orijentalistike u Hrvatskoj i većem dijelu Evrope koji bi mogli dati odgovore na ovakva pitanja te kritikuje stavove palestinsko-američkog kršćanskog orijentaliste Edwarda Saida, koji je knjigom Orijentalizam 1978. godine promijenio tok razvoja nauke, a koju dr. Havel naziva pamfletom.

Dr. Havel kaže da je imao sreću što je studirao u Izraelu, gdje je imao sjajne profesore. Tamo je imao priliku izučavati primarne tekstove kroz koje je razumio odnos islamskog i neislamskog svijeta na način na koji to odgovara „onima koji pristanu na radikalnu inačicu islama“.

On se zalaže da se ovim pitanjima prvo pristupa akademski kako bi analitičari, novinari imali dublje razumijevanje. Upravo je dr. Havel u ovoj emisiji pokazao elementarni nivo nepoznavanja biografije Muhammeda, a. s., ili je ustvari prihvatio službenu izraelsku ideologiju da je Ugovor na Hudejbiji bio ustvari prevara muslimana kojom su nadmudrili Mekelije. Ovaj historijski događaj uči se u bosanskohercegovačkim mektebima te su poznati nepravedni uslovi na koje je pristao Poslanik, a. s., i suprotstavljanje pojedinih ashaba da bi se uspostavio mir, jer upravo mir najviše odgovara muslimanima i širenju islama, što je historija i dokazala. Poznata je činjenica koja je strana prekršila dogovor i na koji način.

„Hudejbijski mir je potpisan u vrijeme proroka Muhammeda kada je muslimanska zajednica iz Medine ratovala protiv arapskih mnogobožaca iz Meke. Oni potpisuju sporazum na deset godina. Međutim, nakon dvije godine muslimanska zajednica iz Medine napada Meku i osvaja bez da je itko stradao. I time u koncept šerijatskog prava i međunarodnih odnosa ulazi koncept hudejbijskog mira, dakle, mira koji muslimanska zajednica sklopi sa nemuslimanima. To nije mir nego primirje koje se može proizvoljno prekinuti ako muslimanskoj zajednici to odgovara“, tvrdi dr. Havel i dodaje da se taj koncept koristio tokom historije i u 20. stoljeću od palestinskog lidera Arafata nakon sporazuma u Oslu 1993. godine.

Nakon toga, u emisiji se navodi jedna izjava Alije Izetbegovića iz 1992. godine, iz koje su voditelj i dr. Havel zaključili da se radi o inačici hudejbijskog mira. Na ovaj se način aludira i na stavove Čovića da ga je Bakir Izetbegović prevario kroz potpisivanje Mostarskog sporazuma.

„Alija Izetbegović je bio poklonik, sljedbenik i pristaša 'Muslimanskog bratstva', što je najbolja organizirana struktura koja nudi teorijski okvir za političko postupanje muslimanskog svijeta. 'Muslimansko bratstvo' počiva na dva stupa. Prvi je odbacivanje zapadnjačkih vrijednosti, a drugi je povratak načela i nauka islama kakav se nalazi u primarnim izvorima“, smatra dr. Havel i dodaje da je jedan od osnivača Pokreta bio palestinski muftija koji je imao vezu s nacistima i osnivanjem Handžar-divizije.

U kontekstu izjave izraelskih zvaničnika da izborni zakon u BiH treba da se mijenja po željama HNS, dr. Havel kaže da se Izraelcima ništa ne omakne.

„Ta izjava i stavovi su jako dobro promišljani i mislim da je poticajno da BiH i cijelu Europu za porazmisliti. Mislim da općenito Izrael treba pustiti u ovo područje kako bi komentirali i iznijeli svoje mišljenje i kako bi donijeli svoje rješenje. Izrael je jedna benevolentna i blagonaklona zemlja. Oni ako dođu, njihovo prisustvo će biti dobro za sva tri konstitutivna naroda. Ja Izrael ne doživljavam kao nekog ko isključivo zastupa interese bilo koga posebno. Volio bih da Izrael više i češće komentira zbivanja u BiH, što oni naravno razborito ne žele.“

Nakon toga je voditelj utvrdio da „u njih nema dociranja (mudrovanja) vi trebate ovo, vi trebate ono, što imamo od zapadnih veleposlanstava, nego je to uvijek onako s mjerom“.

„Oni s jedne strane razumiju težinu svojih riječi, ona je velika. S druge strane, njima je dosta dociranja jer njima svijet docira od kako je njihova država osnovana. I od tih dociranja je bilo malo stvarne koristi“, smatra dr. Havel namjerno prešućujući historijsku ulogu zapadnih sila u nastanku i očuvanju postojanja Izraela. Još jedna paralela koja spaja Hrvate u BiH i Izrael jeste da oni u najvećoj mjeri kreiraju vanjsku politiku država koje ih sponzorišu, odnosno Amerike i političkog Zagreba.

Dr. Havel je analizirao i ekonomske mogućnosti saradnje Izraela i država regije gdje su prirodni resursi i voda glavni interes Izraela, a da su u tom kontekstu „inspiracije koje dolaze iz Izraela beskonačne“. Na to se nadovezao voditelj navođenjem kvalitetnog pristupa Izraela prema ratnim veteranima kao recepta koji trebaju usvojiti Hrvati, na što je dr. Havel istakao i neke sličnosti između hrvatske i izraelske vojske.

Zamjena teza

Jedno od pitanja koje je na najbolji način pokazalo količinu licemjerstva političkih predstavnika bh. Hrvata jeste pitanje promjene naziva mostarskih ulica. To pokazuje visoku efikasnost velikohrvatske fašističke ideologije da u jednom vremenu koristi nacističko naslijeđe za vlastitu homogenizaciju i istrebljenje drugih naroda, a da bi danas „odricanje“ od tih imena iskoristili za pridobivanje Izraelaca čije su sunarodnjake u NDH ubijali jer se vode idejom da „neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj“.

„Dobro je distancirati se od totalitarnih sustava i režima koji su u prošlosti ovdje činili zlo i zločine. Dobro je da mi na područjima koja su hrvatska raščistimo s tim stvarima i da to nije dio našeg identiteta i vizije za budućnost“, reče dr. Havel u emisiji u kojoj je i ustvrdio da se prava konstitutivnog naroda, misleći samo na Hrvate, podrazumijevaju. U isto vrijeme Bošnjaci su upravo na „hrvatskim teritorijama“, tj. u većini općina nekadašnje tzv. Herceg-Bosne tri decenije građani trećeg reda.

Dr. Havel smatra da su komunističke vlasti Hrvatima nametnule antisemitski imidž, čime ustvari negira zločine nad Jevrejima u toku NDH, dodajući da „gesta“ promjene nacističkih naziva ulica to dokazuje, što je školski primjer zamjene teza.

Voditelj ga je podsjetio na ponovno devastiranja Partizanskog groblja na Dan Evrope, i to vrlo podmuklom opaskom „da po Mostaru kruže razne priče i da je to paraobavještajni sektor“ te je podsjetio dr. Havela na akciju „Labrador“ iz 1991. godine, kada su u Zagrebu minirana dva jevrejska objekta, iza čega je, ispostavilo se kasnije, stajao Beograd. Ovaj narativ uveliko podsjeća na tvrdnju da je Armije RBiH srušila Stari most, odnosno granatirala Markale.

Na kraju emisije se dr. Havel osvrnuo na izjavu Borjane Krišto o preseljenju Ambasade BiH u Jerusalem te je istakao da je taj grad kroz historiju uvijek bio glavni grad Jevreja i dao je punu podršku tom prijedlogu.

Bliža historija nas uči da je Izrael uvijek na strani uzurpatora ljudskih prava, demokratije i da je njeno prisustvo na određenom prostoru jedan od presudnih indikatora deficita nezavisnosti, sloboda i prosperiteta. Očito da nas u narednom periodu čekaju mnoge nove prakse i stavovi HDZ-a BiH koji će povećati sličnosti u stanju i (ne)pravima Bošnjaka i Palestinaca koji su svedeni na podstanare u svojoj zemlji već 75 godina.