Stav je nedavno pisao o skandaloznom djelovanju “srpsko-kanadskog režisera, producenta i scenariste” Borisa Malagurskog i ukazao na njegov manipulativno-propagandni rad predstavljen kroz televizijske emisije i dokumentarne filmove.

Malagurski trenutno realizira evropsku turneja dokumentarnog filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" koji je sniman tokom ljeta i u Sarajevu.

Na svom Facebook profilu Malagurski je 4. oktobra 2022. godine objavio status u kojem je najavio prvu projekciju svoga filma u Evropskoj uniji: "Popunjavaju se mesta za premijeru filma ‘Republika Srpska: Borba za slobodu‘ u Štutgartu, uzmite karte sad", dodajući link za rezervaciju karata. Međutim, u subotu ujutro dolazi do otkazivanja projekcije jer je rukovodstvo kina u kojem je zakazana projekcija obaviješteno o karakteru filma koji suštinski negira Genocid i druge historijske činjenice vezane za Agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

"Ukoliko ste kupili karte za premijeru u Štutgartu, molio bih da mi na [email protected] prosledite mejl koji ste sinoć dobili od bioskopa. S obzirom da je premijera potvrđena, a organizator nije prethodno obavešten o izmenama, naš pravni tim analizira dalje korake", glasi komentar u kojem Malagurski obavještava svoje fanove da se ipak neće moći družiti u Štutgartu.

Očito je ova vijest rastužila mnoge ljubitelje Srpskog sveta u Njemačkoj što se jasno vidi iz brojnih komentara na Facebooku. “Digao se čopor hijena na tebe Borise, laju, kevću, reže, ali ne mogu ti ništa, ti si Lav, tvoja griva je znanje, tvoji zubi su istina, tvoje kandže su pravda. Ti si kralj u ovoj dzungli, stisak istine će ih itekako boleti...Živ nam bio, nisi sam!!!”, pišu fanovi Borisa Malagurskog. “Borise, ime te zove u nove pobede. Samo napred”, jedan je od komentara. “Napadaju te pojedinci koji nemaju svoju istoriju, tradiciju i pismenost. Lobiranjem i novcem u svetu uspeli su da ostvare nesto sto ni jedna nacionalna manjina ne moze trenutno da dobije. Neophodni su filmovi,pozorisne predstave,dokumentarci koji svojim sadrzajem nastoje da na jedan evolutivan i prvenstveno realan nacin prikazu posledice sukoba naroda na ovim prostorima i da na taj nacin dodje do zblizavanja i saradnje. Takve misije treba podrzavati sto mislim da je i bio cilj Malagurskog. Uspesnu turneju zelim”, piše još jedan od onih koji podržavaju Malagurskog, a mnogi nude i pomoć, vrijeđaju i prijete na različite načine.

Malagurski se i danas oglasio putem Facebooka tvrdeći da je nastojanje zabrane prikazivanja njegovog filma u Evropi zapravo izraz mržnje prema srpskom narodu: “U toku je orkestrirana kampanja bošnjačkih i albanskih organizacija i pojedinaca koje predvode ‘Mak’ iz Štutgarta, ‘Pangea-Netzwerk’ koju vodi Ahmed Spahić i portal ‘Kosova News’, sa ciljem da se zabrane premijere filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Nemačkoj, a pritisci lobista su ogromni i na organizatore u ostalim državama. S obzirom da film još nije prikazan u zapadnoj Evropi i niko od njih nije video film, koji je krajnje miroljubiv, motivacija im nije neslaganje sa sadržajem filma, jer s njim nisu ni upoznati, već mržnja prema srpskom narodu.”

Na djelu je, čini se, odličan primjer državotvornog djelovanja bošnjačke dijaspore koja ima mehanizme, ali i odgovornost da spriječi javne projekcije pamfleta kojeg je napravio Malagurski a kojim se nastoji promijeniti svijest Evropljana o karakteru ratnih sukoba i agresija na Balkanu tokom devedesetih.

Almir Mehonić, saradnik Stava iz Luksemburga pozvao je dijasporu da aktivnim pristupom spriječi širenje ovih neistina u zapadnoj Evropi u kojoj živi naša brojna bosanskohercegovačka i bošnjačka zajednica.