Društvo | 21.07.2023.

Ratovao u istočnoj Bosni

Osvajao Krim i Donbas za Putina: Uhapšen ruski četnik koji se hvalio da se borio za Srbe u BiH

Igor Girkin je svoj teroristički put počeo u BiH, najvjerovatnije u zimu 1992. godine. Tada je zajedno s još nekoliko ruskih plaćenika, preko fantomskog ureda ruske vlade za humanitarnu pomoć Srbima, čije je sjedište bilo u Beogradu, stigao u BiH. Girkin se odmah pridružio Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu, koji je ratovao na području istočne Bosne, a uglavnom je bio stacioniran u Višegradu. Riječ je o jednom od ukupno tri plaćenička odreda unutar VRS-a koji su činili Rusi. Prvi odred formiran je u Trebinju u septembru 1992. godine, pod komandom Valery Vlasenkoa. Drugi ruski dobrovoljački odred formiran je 30. novembra 1992. godine u Višegradu.

R. I.

Danas je uhapšen Igor Girkin Strelkov, bivši ministar odbrane takozvane DNR, ruske paradržave na istoku Ukrajine i bivši pukovnik ruske obavještajne službe FSB, javlja ukrajinski RBC pozivajući se na izvore u agencijama za provođenje zakona i Girkinovog advokata.  

Njegova supruga potvrdila je pritvaranje. Prema njenim riječima, djelatnici Istražnog odbora stigli su oko 11:30 i odveli njenog supruga u nepoznatom smjeru. Navodi se i da je supruga rekla da je Strelkov optužen prema članu 282. Krivičnog zakona Ruske Federacije koji obuhvata ekstremizam.

Sud u Nizozemskoj krajem prošle godine presudio je da je Rusija imala kontrolu nad separatistima u istočnoj Ukrajini kada je oboren avion Malaysian Airlinesa 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 ljudi u avionu. Avion na letu MH17 letio je iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Osuđeni su Strelkov i još jedan ruski državljanin te jedan Ukrajinac jer je zaključeno da su 2014. djelovali u sklopu separatističke grupe. Girkin, tadašnji vojni lider takozvane Narodne Republike Donjeck, osuđen je zbog postavljanja projektila, a Dubinski zbog organizacije transporta raketnog sistema Buk. Sud je utvrdio da je Harčenko nadzirao i čuvao taj raketni sistem.

Strelkov od početka rata kritizira rusko vodstvo i najavljuje poraz Rusije, a nerijetko žestoko kritizira i samog Vladimira Putina.

Igor Girkin, poznat pod ratnim imenom Strelkov, od ranije je na crnoj listi SAD-a i Evropske unije zbog svoje uloge u aneksiji Krima 2014. godine, kao i zbog toga što je jedno vrijeme bio vojni lider proruskih separatista koji su se borili protiv snaga Kijeva u Donjecku u istočnoj Ukrajini.

Strelkov je bio i na strani Vojske Republike srpske u Bosni i Hercegovini. Bio je pripadnik Prvog kozačkog polueskadrona, kasnije je ratovao na području Prače, a zatim i na području Sarajeva. Prema navodima koje je objavio u svom dnevniku, ratovao je do marta 1993. A kako je sam priznao, često je bio pod utjecajem alkohola te je zbog toga bilo i žrtava s njihove strane.

- Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo to da se na službi ne smije piti. Prvi moji dojmovi iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat nalikuje na veliki Bejrut. Kad sam došao u Bosnu, ondje se mnogo pilo od čega je bilo samo štete - rekao je u jednom intervjuu.

Tužilaštvo BiH nikada nije detaljno istražilo ulogu ruskih plaćenika u našoj zemlji, iako postoji niz sumnji da su Rusi počinili ratne zločine, posebno na području Sarajeva i istočne Bosne, prije svega nad Bošnjacima u Višegradu i Goraždu.

Igor Girkin je svoj teroristički put počeo u BiH, najvjerovatnije u zimu 1992. godine. Tada je zajedno s još nekoliko ruskih plaćenika, preko fantomskog ureda ruske vlade za humanitarnu pomoć Srbima, čije je sjedište bilo u Beogradu, stigao u BiH. Girkin se odmah pridružio Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu, koji je ratovao na području istočne Bosne, a uglavnom je bio stacioniran u Višegradu.

Riječ je o jednom od ukupno tri plaćenička odreda unutar VRS-a koji su činili Rusi. Prvi odred formiran je u Trebinju u septembru 1992. godine, pod komandom Valery Vlasenkoa. Drugi ruski dobrovoljački odred formiran je 30. novembra 1992. godine u Višegradu.

Ovaj odred bio je u sastavu Višegradske brigade VRS-a. Ratovali su pod imenom Carski vukovi i komandom Alexandar Makhareva zvanog As. Nakon raspada ovog odreda na brdima iznad opkoljenog Sarajeva u oktobru 1993. godine osnovan je Treći ruski dobrovoljački odred, kojim je komandovao Aleksandar Škrabov, prenosi Faktor.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Šta je Izrael dobio nakon 200 dana agresije na Gazu?

Dan kad je rođeno “Čudovište” iz Loch Nessa

Diverzijom u Glavnoj pošti Sarajevo i BiH bili su odsječeni od svijeta

Drugi maj 1992. godine, bitka svih bitaka