Dragan Čović i njegov HDZ BiH već godinama traže ustavne i izborne reforme po vlastitoj mjeri. To im je i nakon izbora osnova za početak razgovora o budućoj vlasti. Kako Stranka demokratske akcije nije pristala na diskriminatorni model koji su predlagali Čović i njegovi čimbenici, svesrdno podržani od dobrog dijela međunarodne zajednice, HDZ sada traži partnere s kojima će naći “najmanji zajednički sadržilac”. S druge strane pregovaračkog stola dvije su politike u odnosu na zahtjeve Dragana Čovića.

Ko je na kojoj strani, već dugo je jasno, a prije nekoliko dana stigla je i nova potvrdu. “Večernji list”, glasnogovorništvo HDZ-a BiH, i njihov kolumnista Zoran Krešić nedavno su objavili kolumnu pod nazivom “Crveni karton za SDA i Izetbegovića”, koja je trebala biti odbrana gnusnih riječi Zorana Milanovića, ovaj put upućenih na račun “majki Srebrenice”. U ovom svom tekstu Zoran Krešić se bavi kalkulacijama u vezi s formiranjem vlasti na federalnom nivou, “odbranom” SDP-a, NiP-a, NS-a i ostatka “osmorke” od kovanice UZP-ovci, ali i potvrdom da su ove tri političke stranke i njihovi sateliti bili “protiv raspleta ponižavanja Hrvata”.

U nekoliko redova Zoran Krešić nedvosmisleno je istakao da u “drugom bloku”, kako zove osmočlanu koaliciju, stranke HNS-a BiH mogu tražiti svoga partnera kako bi došle do cilja broj jedan – izmjena izbornog zakonodavstva po njihovoj želji koje u stvarnosti ne bi dovele Hrvate u položaj ravnopravnosti, već u poziciju diktatora i, uvjetno kazano, vlasnika života i smrti na području većeg bh. entiteta.

Izmjenama izbornog zakona Bošnjaci bi bili politički totalno nokautirani, otetog glasa. Ili bi, u najboljem slučaju, samo politički “promukli”. Ipak, u želji da se domognu vlasti na barem četiri godine oni koji sebe zovu “istinskim predstavnicima građana”, kako to i sam Zoran Krešić ističe, spremni su udovoljiti svim zahtjevima koje će pred njih na pregovarački sto iznijeti najvjerovatnije Dragan Čović. Ako do toga dođe, to će biti ostvarenje crnjeg od najcrnjeg scenarija.