Na tribini održanoj u vezi aktuelne političke situacije u BiH, Osmanović je ocijenio da  ono što radi lider SNSD-a, unosi nemir kod svih građana u oba entiteta.

"Treba raditi na izgradnji države i državnih institucija i vraćanju povjerenja i u tom pravcu mi kao SDA ćemo učiniti sve da se takvo protuustavno i protuzakonito djelovanje zaustavi" kazao je Osmanović.

Ovom prilikom razgovarano je i o položaju povratnika u manjem bh. entitetu  te povećanju sredstava za njih u okviru budžeta Federacije u iznosu od dva posto.

Osmanović je podsjetio da su tu incijativu podržale i druge  stranke u Federaciji BiH uz napomenu da će sredstva biti usmjerena na ekonomsko jačanje povratnika i njihov opstanak u mjestima povratka.

Osmanović je osudio nedavnu odluku Skupštine Opštine Čajniče da se u zimsko održavanje puteva ne uvrsti dionica u dijelu u kojem žive uglavnom Bošnjaci.

"Nažalost, nije to jedini primjer gdje se pokušava jedna segregacija prema nesrpskom stanovništvu koje živi na prostoru entiteta RS. Neprihvatljivo je u civilizacijskom svijetu gdje vladaju evropski standardi da neko gleda koje stanovništvo živi na nekom dijelu opštine i na osnovu toga da raspoređuje sredstva čak i za održavanje puteva, što je čista diskrimanicija koju i ovom prilikom osuđujem i to treba podići na najviši nivo da se takve stvari ne smiju dešavati bilo gdje u BiH" kazao je Osmanović.  

Odbornik te stranke u SO Novo Goražde Ibrahim Drljević naglasio je da u Novom Goraždu povratnici nemaju problema

"Pored diskriminacije bošnjačkih povratnika u Čajniču je na sceni obračun SDS-a odnosno opozicionih stranaka sa jedne i SNSD-a sa druge strane i pozicioniranje  za  parlamentarne izbore naredne godine, što se dešava i u Višegradu. Od relevantnih ljudi želimo dobiti prave informacije i sagledati u kojem pravcu idemo" kazao  je Drljević.

U skladu sa zaključkom predsjedništva Stranke demokratske akcije tribine o aktuelnoj situaciji u državi bit će održane i u drugim  lokalnim zajednicama na području istočne Bosne.