Izraelska država plaćala je osiguranje Jaira Netanyahua, sina Benjamina Netanyahua, u Miamiju u iznosu od oko milion šekela (pola miliona maraka). Sin premijera proveo je oko sedam mjeseci u SAD-u a pratila su ga dva tjelohranitelja "Shin Bet", koji su se mijenjali svake dvije do tri sedmice. Ovaj iznos uključuje sobu i pansion za tjelohranitelje, automobil i vozača, kao i plaćanje lokalnog zaštitara, ali ne uključuje plaće osoblja "Shin Bet" i troškove njihovog leta do I iz Miamija u Izrael – tako da su ukupni troškovi sigurnosti veći, objavio je Haaretz.

Sredstva su prebačena iz Ureda premijera u Ministarstvo vanjskih poslova i izraelski konzularni odjel u Miamiju, koji su snosili značajan dio troškova. Izvor Haaretza kazao je da su se sigurnosni troškovi za mlađeg Netanyahua povećali tokom njegova boravka u inozemstvu, dijelom i zbog toga što se selio s mjesta na mjesto, dodajući da je "Miami skupo odredište".

Prije otprilike dvije godine, dok je Netanyahu bio na čelu vlade, ministarski odbor prihvatio je preporuku Shin Bet, odlučivši da jedinica za zaštitu osoba više neće štititi članove njegove porodice. Netanyahu je tada izjavio da su njegova supruga i sinovi u opasnosti i da ih ta odluka izlaže potencijalnoj šteti. Nakon formiranja aktuelne vlade, tjelohranitelji su ponovno dodijeljeni porodici.

Jair Netanjahu napustio je Izrael nekoliko dana nakon što je njegov otac objavio ostavku (kasnije opozvanu) ministra odbrane Joava Gallanta, što je dovelo do masovnih protesta. Jair je prvo ostao u Puerto Ricu, a zatim se preselio na Floridu. Premijerov sin živio je u ekskluzivnom kompleksu u obalnoj četvrti Hallandale Beach, u blizini Miamija. U septembru je advokat Uriel Hur Nizri, koji zastupa sina, rekao da ostaje u inozemstvu zbog "uznemiravanja" koje ga sprječava da "vodi normalan život".

Tokom svog boravka u SAD-u, Jair je smanjio svoju aktivnost na društvenim mrežama. Prošlog mjeseca, nakon kritika na račun njegove dugotrajne odsutnosti iz zemlje tokom rata, vratio se u Izrael.

Ranije ovog mjeseca "Haaretz" je izvijestio da je u januaru, prije Jairovog odlaska iz Izraela, ministar vanjskih poslova Eli Cohen naredio da mu se izda diplomatski pasoš, unatoč pravilima da djeca premijera imaju pravo na takav pasoš samo kao maloljetnici.