Nakon što su predstavnici srbijanske i vlasti bh. entiteta Rs prilikom obilježavanja 28. godišnjice operacije Oluja, koje se održalo u Prijedoru, na videozidu objavili fotografiju Bošnjakinje iz Žepe, predstavivši je kao srpsku izbjeglicu, iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Rs-a tvrde da je odabir fotografije ˝nehotična i nenamjerna greška˝.

Navodno, pogriješila je agencija iz Srbije koja je pripremala videomaterijal, a koju je angažiralo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Iz Ministarstva iz Rs-a su za ovaj kandalozni slučaj ˝optužili˝ sarajevske medije.

˝Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu videomaterijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažirana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala videomaterijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i ´mjerenje´ čije je stradanje veće˝, naveli su iz Ministarstva.

U saopćenju se dodaje da su broj žrtava i razmjere stradanja tokom posljednjih sukoba na prostoru bivše Јugoslavije toliki da je ˝dostupno more fotografija koje o tome svjedoče˝.

˝Pogriješiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba sa tih fotografija je greška koja se dešava čak i profesionalcima. Ministarstvo dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni vjersku, ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom˝, navode u saopćenju.

Iz Ministarstva dodaju da oni koji na ovakvoj, očigledno nenamjernoj omašci prave nove razdore i mržnje pokazuju da nisu razumjeli baš ništa od riječi Njegove svetosti.

˝Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom zločinačke akcije hrvatske vojske proteklo dostojanstveno i da su poslate poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod Republike Srpske Krajine, ali i visoke Krajine˝.

Inače, na fotografiji se na videozidu iza leđa Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs pojavljuje Sabina Mujkić, Bošnjakinja iz Žepe, čiji je lik na fotografiji trebao prikazati patnju uplašene srpske majke s djecom u zbijegu.

Fotografiju na kojoj se nalaze Sabina Mujkić i njena maloljetna djeca fotograf AFP-a Joel Robine snimio je prilikom njihovog progona iz Žepe 26. jula 1995. godine. Zloupotreba fotografije izazvala je brojne osude. Između ostalih, reagirao je i kosovski politički analitičar Agim Musliu, podsjetivši da je riječ o ruskim i srbijanskim propagandnim metodama, kakve su korištene sa fotografijama snimljenim tokom rata na Kosovu. 

U međuvremenu, i agencija ˝Pozitiv˝ iz Beograda preuzela je punu odgovornost za, naveli su, ˝nenamjernu grešku koju su napravili prilikom izrade multimedijalnog sadržaja˝ i izvinili su se svima kojima je time nanesena šteta i bol.

Agencija je izrazila duboko izvinjenje zbog ličnog propusta, koji smatraju nedopustivim. Izvinili su se osobama na fotografiji, a onda i svima koje je ona povrijedila i povrijedila, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu, vlasti Srbije i Rs-a i sve koji su prisustvovali događaju obilježavanja godišnjice Oluje.

˝Pogreška koju smo nenamjerno napravili ne može promijeniti historijsku činjenicu da je 1995. godine u akciji Oluja izvršeno etničko čišćenje srpskog naroda, najveće etničko čišćenje od Drugog svjetskog rata na tlu Evrope. I kao što su istakli predstavnici državnog vrha u Prijedoru, poštujemo sve žrtve, bez presedana, ali nikada nećemo zaboraviti sve srpske žrtve i sve preživjele Srbe koji su preko noći protjerani sa svojih ognjišta. Izražavamo iskrenu nadu da naša greška, za koju će odgovorni snositi posljedice, neće biti zloupotrijebljena u cilju daljeg minimiziranja bola, tuge i nesreće koja je nanesena Srbima prije 28 godina˝, ističu uz ostalo iz ˝Pozitiva˝.