U intervjuu za srbijansko izdanje ruskog Sputnjika ambasador Izraela u Srbiji Yahel Vilan otvoreno je i nedvosmisleno negirao genocid koji su srpske snage počinile u Srebrenici, kao „zaštićenoj zoni UN-a“.

„Ne tvrdim da je holokaust jedini genocid, bilo je i drugih slučajeva širom svijeta. Ali, nazivajući Srebrenicu genocidom, po mom mišljenju, umanjujemo važnost tog pojma, koji bi se trebao rezervirati samo za najteže zločine", jasan je bio Vilan.

Dakle, za izraelskog diplomatu u Srebrenici se nije desio najteži zločin, nego neki, valjda, minorni.  Da izjava nije slučajna, ambasador Vilan potvrdio je i svojim stavom da bi oni koji zagovaraju usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN-u „trebali razmotriti uticaj svojih odluka na region i stabilnost Bosne i Hercegovine“.

Ovo negiranje srebreničkog genocida nimalo nas ne čudi s obzirom na to da Izrael u ovom času provodi genocid nad palestinskim narodom, a sigurno je da će u narednim godinama i decenijama činiti sve da sva svoja nedjela porekne ili relativizira.

Ali zanimljiva je šutnja onih koji inače jedva dočekaju da osude nekog diplomatu ili zvaničnika ako kojim slučajem dolazi iz muslimanske države. Tako je, naprimjer, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na sva zvona uzbunio javnost zbog izmišljene izjave iranskog ambasadora, koju je Informer pogrešno preveo.

Čekamo Suljagića da reagira na ovu vijest, koja nije lažna, ali bi reakcija na nju mogla ugroziti Suljagićev institucionalni komfor, koji traži pažnju i održavanje kod izraelskih moćnika.