Iako su Latini rekli da je u “vinu istina”, sarajevska Trojka, pak, dokazuje suprotno. Otkako su, grabeći na putu prema EU usvojili Zakon o vinu, sve vozeći slalom oko sukoba interesa, reforme pravosuđa, ljudskih prava i borbe protiv korupcije, Elmedinu Konakoviću, Edinu Forti, Saši Magazinoviću i Nerminu Nikšiću počelo se priviđati ono što ne postoji, piše večeras portal Istraga.

“Uspjeli smo”, zagrmjet će (kao grom) Saša Magazinović.

Lider NiP-a i MIP-a (Ministarstva inozemnih poslova) Elmedin Konaković će koji sat kasnije objasniti u čemu su uspjeli.

“Ta famozna riječ preporučujemo, oko koje smo se mi do zadnje minute pokušavali boriti sa EU, i dobili smo to preporučujemo, a ne preporučit ćemo famoznu riječ, zapravo da je to proces mmmmm koji veoma brzo, brzo došao do Bosne i Hercegovine”, kazat će Konaković.

Kako se izborio, pogledajte na Instagramu Evropske komisije. Umjesto famozne riječi “preporučujemo” za koju su se Konaković i  ekipa pokušali boriti i izborili se, Bosna i Hercegovina je dobila dvije famozne riječi za koje se nije ni borila: “preporučit ćemo”.

Istina, u nekoliko objava na društvenim mrežama Evropska komisija je napisala da “PREPORUČUJE” otvaranje pregovora ako BiH ispuni određene uslove. No, u zvaničnom Izvještaju o napretku sve je u Futuru Prvom – “PREPORUČIT ĆEMO”.

 

A izvještaj, reći će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, nikad nije bio bolji.

Za Našu stranku ovo je historijska šansa koju građani ne smiju propustiti, a šef NiP-a i MIP-a poručuje da će “svi oni koji budu kočili put kao EU morati izaći pred građane i objasniti im šta rade”.

Ko sada može da blokira? Opozicija koja nema većinu ni u Predstavničkom domu PS BiH niti u Domu naroda, ili koalicija Dodik – Čović – Trojka koja ima većinu u oba doma Parlamenta?

I sam šef MIP-a i NiP-a kaže je BiH, dok on još nije bio vlast, nezasluženo dobila status kandidata. Sada, kada je postao vlast BiH je, kako kaže, munjevitom brzinom dobila “PREPORUČUJEMO” na jednoj od društvenih mreža Evropske komisije. Znači, ako je BiH prije Konakovićevog mandata nezasluženo dobila status kandidata, a jeste, onda je sada, tokom njegovog mandata, zasluženo dobila – ništa.

Elem, opijeni Zakonom o vinu, zvaničnici horski ponavljaju da smo napredovali na evropskom putu. I jesmo. Trojka i Evropska komisija su glagol PREPORUČITI u prvom licu množine provukli kroz prezent i futur. Dovoljno da zbune one sa par promila alkohola u krvi kojima se, umjesto crvenog svjetla, na semaforu ukazalo – zeleno.

I, da. Evropska komisija je konstatovala da je aktualna Vlada FBIH imenovana nakon što je Christian Schmidt suspendovao Ustav FBiH. Dakle, i nametnuti, i nesposobni.