Kada su Sam Altman i OpenAI, startup koji je vodio, pokrenuli ChatGPT prije godinu dana, niko nije očekivao kakav će zemljotres izazvati ovaj alat umjetne inteligencije (AI), sposoban odgovoriti na gotovo svako pitanje korisnika. U samo nekoliko mjeseci firma je prikupila desetke milijardi dolara iz fondova za rizična ulaganja i pokrenula brojne druge kompanije. Sve kako bi mogli raditi posao koji se donedavno činio nemogućim.

Sve do 17. novembra, kada je Upravni odbor OpenAI-ja odlučio, neočekivano čak i za zaposlenike i investitore, odbaciti Altmana i njegovu viziju budućnosti.

Nakon vikenda ispunjenog pregovorima, činilo se da je moguć povratak Altmana na njegovu dosadašnju poziciju, no ta se priča ugasila nakon što je bivši izvršni direktor postigao dogovor s Microsoftom o upravljanju novim istraživačkim laboratorijem. Ondje će se Altman ponovno udružiti s Gregom Brockmanom, bivšim predsjednikom OpenAI-ja, koji je također dobio otkaz, te, moguće, sa još oko 500 drugih radnika kompanije.

Kako javlja specijalizirani medij 'Wired', jučer su poslali priopćenje u kojem su zaprijetili OpenAI-ju da će napustiti svoje pozicije ako se ne prihvati povratak otpuštenih rukovodilaca. Navodno ih Microsoft čeka raširenih ruku.

Do sada ni OpenAI ni Altman nisu podijelili prave razloge razlaza. U saopćenju kojim je otkaz ozvaničen, uprava firma navodi da se to dogodilo zbog navodnog "nedostatka iskrenosti" poduzetnika: "Uprava više ne vjeruje njegovoj sposobnosti da nastavi voditi kompaniju", kazali su. Međutim, sve ukazuje na to da je raskid s Altmanom motiviran rastućom komodifikacijom OpenAI-ja i strahom nekoliko članova odbora da će brzi razvoj njegovih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji na kraju učiniti više štete nego koristi društvu.

“Na događaju OpenAI Dev 2023, održanom šestog novembra, Altman je pokazao da je njegova vizija nastaviti punom brzinom davati alate svim poduzetnicima za stvaranje sjajnih kompanija”, objašnjava Joe Haslam, izvršni direktor Scaleup programa, u razgovoru za ABC.

Prema Haslamu, problem koji je uzrokovao razlaz sa OpenAI-jem, firmom čiji je bio suosanivač 2015. godne, dolazi iz činjenice da "Samova definicija 'spašavanja čovječanstva' nije ista kao ona OpenAI-ja“.

"Altman vjeruje da rješenja za zdravstvenu njegu, obrazovanje ili nejednakost dolaze iz stavljanja moćnih i ekonomičnih alata na raspolaganju poduzetnicima. Međutim, upravni odbor startupa "ima više centraliziran, socijalistički i oprezniji pristup". A upravo to nekoliko američkih medija trenutno ističe kao glavnu motivaciju za prekid.

Prema 'The New York Timesu', Ilya Sutskever, također suosnivač OpenAI-ja, kao i drugi članovi Upravnog odbora, bili su sve više zabrinuti zbog pomicanja brenda i gubitka njegove izvorne filozofije. I, na kraju, OpenAI je rođen kao neprofitna organizacija. Njegova jedina želja bila je unaprijediti razvoj umjetne inteligencije s etičke tačke gledišta.

Isprva je Upravni odbor OpenAI-ja odlučio prepustiti kormilo firme Miri Murati, bivšoj direktorici koja je dala ostavku na tu poziciju i stala uz Altmana. Konačno, odlučeno je da će ga privremeno zamijeniti Emmett Shear, bivši CEO Twitcha koji je prije nekoliko sedmica otvoreno zagovarao "usporavanje" vrtoglavog razvoja AI-ja.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci OpenAI je primio desetke milijardi dolara od firmi i ulagača rizičnog kapitala svih vrsta i profila. Samo od Microsofta 10 milijardi dolara. Zahvaljujući tome, firma je u svojim uslugama mogla koristiti alate generativne umjetne inteligencije startupa, među njima i u internet-pretraživaču Bing, koja teži konkurirati Googleu.

„Microsoft nije glup. Uložio je mnogo milijardi u OpenAI, ako talenta više nema, to i nije toliko važno. Firma je ništa bez svojih ljudi, a sve ukazuje na to da će oni završiti prateći Altmana", objašnjavaju stručnjaci za digitalno poslovanje i umjetnu inteligenciju. Ovako OpenAI, čija je vrijednost procijenjena na oko 90 milijardi dolara, riskira da postane takozvana "preostala tvrtka" koja bi jednostavno mogla ostati firma za razvoj "vrlo osnovnih rješenja umjetne inteligencije".