Rezultati ankete Reuters/Ipsos objavljene u srijedu pokazuju da je 32 posto ispitanika reklo da bi "SAD trebale podržati Izrael" na pitanje kakvu ulogu Washington treba da preuzme u ratu.

Ovo je manje u odnosu na 41 posto koji su dijelili ovo mišljenje u anketi Reuters/Ipsosa sprovedenoj u oktobru.

Oko 39 posto anketiranih reklo je da bi "SAD trebalo da budu neutralni posrednik" u sukobu, što je znatno više od 27 posto onih koji su se složili sa tom izjavom prije mesec dana.

U međuvremenu, 68 posto ispitanika u anketi je reklo da se slaže s izjavom da bi "Izrael trebalo pozvati na prekid vatre i pokušati pregovarati".

Većina ispitanika koji pozivaju na prekid vatre u suprotnosti je sa stavom američkog predsjednika Joea Bidena, koji je odbio pozive grupa za ljudska prava, progresivnih jevrejskih organizacija, Palestinaca i 120 država članica UN-a koje pozivaju Izrael da pristane na prekid vatre.

Kao odgovor, grupa Palestinaca podnijela je tužbu protiv Bidena, državnog sekretara Antonyja Blinkena i ministra odbrane Lloyda Austina, optužujući ih da nisu spriječili "genocid koji se odvija" u Gazi.

Reutersova anketa je također pokazala da samo 31 posto ispitanika podržava to da SAD šalju oružje u Izrael, dok se 43 posto u potpunosti protivi tome - ostali su rekli da nisu sigurni.

SAD su decenijama nepokolebljiva podrška Izraelu, kako na diplomatskom tako i na vojnom planu. Svake godine SAD pružaju oko 4 milijarde dolara vojne podrške Izraelu.

Otkako je prošlog mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa, SAD su poslale dodatnih 14 milijardi dolara vojne pomoći.

U izvještaju Bloomberga u utorak se navodi da je Pentagon tiho pojačao isporuku vojne pomoći Izraelu, uključujući slanje laserski navođenih projektila, artiljerijskih granata i municije za uništavanje bunkera. Ovo dolazi nakon što je Josh Paul, najviši Bidenov dužnosnik koji je nadgledao prijenos oružja u druge zemlje, podnio ostavku zbog pristupa Bidenove administracije ratu u Gazi.

Iako se čini da je podrška javnosti Izraelu jenjava, ankete pokazuju da je samo četiri posto ispitanika reklo da bi SAD trebale podržati Palestince, a 15 posto je reklo da SAD ne bi trebale biti uključene.

Anketa je provedena na internetu i širom zemlje između ponedjeljka i utorka, a prikupila je odgovore od 1.006 odraslih Amerikanaca, s marginom greške od četiri procentna poena.