Muftija mostarski dr. Salem-ef Dedović uputio je pismo Gradskom vijeću Grada Mostara u kojem je upozorio na brojne nelogičnosti i nezakonitosti u Centralnoj zoni Grada Mostara, te pozvao vijećnike da pitanju Lakišića harema posvete dužnu pažnju i da spriječe dugogodišnju nepravdu koja se čini Islamskoj zajednici i muslimanima ovoga Grada.

Pismo je, osim predsjedniku Gradskog vijeća, dostavljeno i Klubu vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću, reisu-l-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću, te OHR-u i Ambasadi Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

Tekst pisma prenosimo u cjelosti:

Obraćamo Vam se sa zahtjevom da se na sjednici Gradskog vijeća razmotri zahtjev Islamske zajednice za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana” u Centralnoj zoni Grada Mostara, a na lokalitetu Lakišića harema.

Na muslimanskom Lakišića haremu se punim intenzitetom odvija izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta kao jasno definisane ustanove sa prefiksom hrvatski u svom imenu i sadržaju, čak šta više ona uveliko premašuje gabarite iz sporne odluke kojom je uvećana kvadratura objekta, čemu su prethodile brojne nelogičnosti i nezakonitosti, a Islamskoj zajednici onemogućen je pristup njenom sakralnom lokalitetu manipulacijama i pustim obećanjima da se to ne može desiti sve do donošenja Regulacionog plana.

Gradnja koja se odvija u Centralnoj zoni Grada Mostara, iako davno od Međunarodne zajednice okarakterisana kao nelegalna, uporno se od strane aktuelne gradske administracije i gradonačelnika Grada Mostara predstavlja zakonitom, pozivajući se na dokumente koji su izdati u vremenu kad je Mostar bio podijeljen na istočni i zapadni dio Grada.

Onemogućavanje pristupa Islamskoj zajednici lokalitetu Lakišića harema i u sadašnjem trenutku kada smo mi raniji projekt Islamskog kulturnog centra prenamjenili u potpuno novi koncept interkulturne naravi i sadržaja predstavlja najgrublje ograničavanje vjerskih prava i sloboda muslimanskoj zajednici koja je u ovom Gradu po brojnosti skoro jednaka katoličkoj zajednici.

Treba uzeti u obzir da je također u okviru Centralne zone započeta i konkatedralna crkva na privatnoj imovini, gdje se aktuelna gradska vlast kao sljednik nekadašnje opštine Mostar Jugozapad sa hrvatskom većinom pojavljuje da obešteti ranije vlasnike i tako omogući nastavak gradnje jednoj vjerskoj zajednici.

S druge strane Islamskoj zajednici je oduzeto bez ikakvog obeštećenja kroz sve političke sisteme više od 19 dunuma vakufske imovine u centru Mostara, a pravnim i političkim nasiljem se jedan jedini preostali dio čestice Lakišića vakufa pokušava oteti i na njemu graditi neki “trg”, odnosno time eliminisati za sva vremena pravo da uđe u posjed svoje imovine i na tom mjestu izgradi centar “Mevlana”, što će biti doprinos multietničkoj slici i dijalogu među narodima, religijama i kulturama Mostara i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Gradsko vijeće kao zakonodavni organ najrelevantnije je tijelo koje se neodložno treba pozabaviti pitanjem koje zaokuplja ne samo mostarsku, već i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, pa i šire.

Gospodo vijećnici, na vama je historijska odgovornost i obaveza vam je da kao naši izabrani predstavnici ovom pitanju posvetite dužnu pažnju i da spriječite dugogodišnju nepravdu koja se čini Islamskoj zajednici i muslimanima ovoga Grada. Jasno je da se dozvola mora i može izdati i da su svi izgovori da to ne može nacionalistički i ideološki obojeni.