Zaposlenik kompanije Eol Petrol Adil Halilović nedavno je imenovan za člana Nadzornog odbora Aerodroma Sarajevo. Eol Petrol je kompanija Indire Pašović, članice Naše stranke, Ona je na izborima 2018. godine bila kandidat Naše stranke za Parlament Bosne i Hercegovine. Osvojila je skromna 1633. glasa u svojoj izbornoj jedinici, sarajevskoj općini Centar.

Halilović sada navodi da u njegovom imenovanju nema ništa sporno, kao ni u činjenici da Eol Petrol na aerodromu prodaje gorivo aviokompanijama. Konačnu odluku za njegovo imenovanje ipak mora dati Skupština Međunarodnog aerodroma Sarajevo, pa je Halilović trenutno imenovan za v.d. člana NO na tri mjeseca.

Halilović navodi i da Eol Petrol ne isporučuje gorivo direktno aerodromu, već da samo operira na aerodromu uz saglasnost samog aerodroma te da gorivo prodaje aviokompanijama. U daljoj izjavi, Halilović, ipak navodi da je Eol Petrol ove godine stupio u ugovorni odnos s Međunarodnim aerodromom Sarajevo.

Saglasnot je formulacija koja nije tačna, a portal Vijesti tvrdi da je u posjedu Ugovora o zakupu čiji je predmet regulisanje međusobnih obaveza ugovornih strana u vezi sa zakupom zemljišta u vlasništvu Aerodroma u cilju postavljanja tri kontejnera na platformi (zračna strana), ukupne površine od 45m2.

Također, Halilović je u izjavi za portal Klix negirao navode da ga je na poziciji predložila Naša stranka pa se u javnosti postavilo i pitanje sukoba interesa, ali i političkog uticaja, što je ipak posao institucije nadležne za utvrđivanje sukoba interesa.

– Da se Našu stranku tu pitalo, da su naši glasovi bili presudni, to imenovanje se ne bi desilo – kazao je predsjednik NS Edin Forto za N1 i dodaje da je tog stave “čisto zbog percepcije, iako po zakonu vjerovatno neće biti pokrenuta neka parnica”.

– Ali zbog percepcije, jer Naša stranka to ne radi, mi ne bismo imenovali tu osobu – rekao je Forto.

S druge strane, Halilović je potvrdio da je za člana NO imenovan na prijedlog Snage naroda, čiji je osnivač ministar unutrašnjih poslova FBiH, Ramo Isak.

Uprava Aerodroma je donijela Zaključak kojim se “zadužuje sektor za Sigurnost i zaštitu da provede aktivnosti na izdvajanju poslova ovog Sektora, odnosno angažovanju firme koja bi preuzela dio ili sve poslove ovog Sektora, a sve u cilju smanjenja troškova Društva po osnovu radne snage uz adekvatno organizovanje poslova. Ista analiza već je urađena u Sektoru Cargo usluga.

Nema sumnje kako će se pitanje sukoba interesa ponovo otvoriti s obzirom da će Halilović kao kadar Snage naroda odlučivati o izboru firme koja bi mogla preuzeti upravljanje sektora sigurnosti na Sarajevskom aerodromu.

Bez prejudiciranja stvari, biće zanimljivo pratiti o kojoj firmi se radi. Za sada treba zanemariti percpciju i držati se činjenica. Jedna je da je Halilović uposlenik kompanije EOL koja ima Ugovor o zakupu sa Sarajevskim aerodromom, druga da je imenovan u NO Aerodroma, treća da je predložen od strane Snage naroda, te četvrta da je donesen zaključak kojim se Sektor sigurnosti Aerodroma planira prepustiti privatnoj kompaniji.