22.30 Ukrajinci se spremaju za odsudnu odbranu Kijeva. Snage teritorijalne odbrane glavnog grada Ukrajine ubrzano rade na obučavanju i opremanju građana za predstojeće borbe.



22.10 
Kanada će zabraniti uvoz nafte iz Rusije

21.45
Pojavili su se satelitski snimci ogromne kolone vozila ruske vojske, dugačke gotovo 30 kilometara, koja napreduje prema Kijevu. Takva koncentracija sredstava kao da indicira predstojeći napad ili opsadu ukrajinskog glavnog grada.

21.35 Finsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da Finska šalje 1500 komada protivtenkovskog oružja i 2500 jurišnih pušaka kao pomoć Ukrajini.

21.25
Na društvenim mrežama se pojavila video kompilacija snimaka potvrđenih napada ukrajinskih dronova Bayraktar TB-2 na ruske snage u Ukrajini tokom nekoliko proteklih dana rata.

20.55 Turska je zabranila prolaz svih ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele. Prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je Turska upozorila sve zemlje da ratni brodovi ne prolaze kroz turski moreuz od početka rusko-ukrajinskog rata.

"Upozorili smo sve priobalne i neobalne zemlje da ne šalju ratne brodove kroz moreuz", kazao je Cavusoglu nakon sjednice kabineta u Ankari, glavnom gradu Turske.

Podsjetio je da u slučaju rata ovlasti u tjesnacima u potpunosti pripadaju Turske.

"Ako Turska nije strana u ratu, zaraćene zemlje imaju ovlaštenje da ne šalju svoje brodove kroz moreuz. Ako se ratni brod vraća u svoju bazu u Crnom moru, prolaz nije blokiran. Mi samo primjenjujemo odredbe iz Konvencije iz Montroa", kazao je Cavusoglu te dodao:

"Proveli smo ono što Konvencija iz Montroa nalaže, i provodit ćemo to i nadalje. Do danas nije bilo prolaza niti zahtjeva za prolaz kroz moreuz. Do sada, Rusi su pitali hoćemo li provesti Konvenciju iz Montroa, ukoliko bude potrebno. Rekli smo im da ćemo se striktno pridržavati sporazuma."

Prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine, Tursla može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je naredio vojnu intervenciju u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je priznao dvije ukrajinske enklave koje drže separatisti.

18.40 Svjetska nogometna federacija (FIFA) izbacila je Rusiju iz svih takmičenja koje najviša svjetska nogometna organizacija priređuje. Ova odluka dolazi nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) predložio da sportisti iz Rusije i Bjelorusije budu izbačeni iz svih međunarodnih sportskih smotri.

FIFA je ranije objavila da se međunarodne nogometne utakmice neće igrati u Rusiji, koja je izvršila vojnu intervenciju u Ukrajini, te kako se na utakmicama neće koristiti ruska zastava i himna. No odlučila je svoje mjere pooštriti...

17.50 Pregovori ukrajinske i ruske delegacije imat će svoj nastavak. Pregovarači će se vratiti u svoje zemlje na konsultacije prije drugog kruga pregovora, objavila je RIA citirajući svoj izvor. Pregovori su počeli prije podne s ciljem trenutnog prekida vatre i povlačenja ruskih snaga, ranije je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Savjetnik Kremlja Vladimir Medinski predsjedavao je ruskom delegacijom, dok je Kijev predvodio ministar odbrane Oleksij Reznikov. Kremlj je, preko svog glasnogovornika Dmitrija Peskova, poručio da ne želi tokom pregovora objaviti svoje "stajalište".

"Pregovarati se mora u tišini. Neću obznaniti naša stajališta", rekao je na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Pregovori su se odvijali u jednoj od rezidencija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

"Ukrajina i Rusija su na razgovorima identificirali niz tema oko kojih su izneseni prijedlozi i rješenja", rekla je ukrajinska strana.

Ruski delegat objavio je da se pregovori nastavljaju.

17.40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako je potpisao zahtjev za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji.

17.00 Najnovije informacije kažu da su predsjednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, danas razgovarali s francuskim čelnikom Emmanuelom Macronom o rješenju krize koja traje punih pet dana.

Da je dogovor u ovom trenutku nemoguć najbolji je dokaz Vladimir Putin i njegove riječi upućene francuskom predsjedniku da je u Ukrajini mir moguć samo ako se bezuvjetno uzmu u obzir „legitimni interesi“ Rusije u sferi sigurnosti koji uključuju:

- priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom

- "demilitarizacija" i "denacifikacija" ukrajinske države

- osiguranje neutralnog statusa Ukrajine

16.30 Prema pisanju ukrajinskog lista Kyiv Independent, ruska vojska bacila je vakuumsku bombu, eksploziv koji je poznat kao najrazornija nenuklearna bomba. Prvi put je testirana 2007. godine i u to doba je predstavljena kao apsolutni novitet kada su u pitanju eksplozivne naprave.

"Testovi pokazuju da se ova bomba može porediti s atomskom. Naglašavam da, za razliku od atomskog oružja, ova bomba ne narušava ekološki sistem i ne zagađuje okolinu", izjavio je u to vrijeme zamjenik šefa generalštaba ruske armije Aleksander Rukšin.

16.05 Uprkos snažnom otporu ukrajinske vojske, ruske snage postepeno napreduju iz više pravaca te se približavanju Dnjepru, gradu koji se nalazi na istoimenoj rijeci i trećem gradu po broju stanovnika u Ukrajini. Branioci grada počinju se pripremati za odbijanje predstojećeg ruskog napada.


16.00
Švicarska će podržati sankcije Evropske unije protiv Rusa uključenih u invaziju Moskve na Ukrajinu te će zamrznuti njihovu imovinu, saopćila je Švicarska vlada u ponedjeljak, čime je oštro odstupila od duge tradicije neutralnosti te alpske zemlje, prenosi Reuters. 

15.15 
Pregovori između Ukrajine i Ruske Federacije su završeni, barem tako tvrdi savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerščenko, a detalji susreta dviju delegacije trebali bi biti poznati uskoro. Pregovori su, kako je ranije saopćilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, počeli danas u Gomeljskoj oblasti. S druge strane, postoje informacije prema kojima je u toku treći krug pregovora ukrajinskih i ruskih predstavnika.

U međuvremenu Rusija je donijela odluku da će zatvoriti svoj zračni prostor za 36 država.

13.50 Ruske kopnene, vazdušne i podmorničke snage za nuklearno odvraćanje počele su dežurstvo u pripravnosti s pojačanim osobljem, obavijestio je predsjednika Rusije Vladimira Putina ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, izvijestio je vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina da, u skladu s njegovim naređenjem, dežurstva komandnih mjesta Strateških raketnih trupa, Sjeverne i Pacifičke flote i Komande dalekometne avijacije, počinju da vrše borbeno dežurstvo s pojačanim ljudstvom", saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

13.15 Vijest da se Srbija izjasnila protiv uvođenja sankcija Rusiji, izazvala je zgražanje u evropskoj i međunarodnoj zajednici. Naročito je bila vidljiva konsternacija onih političara koji su skoro do neki dan predstavljali Srbiju kao euromotor Zapadnog Balkana, uprkos očitim pokušajima Beograda da proizvede nestabilnost u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Upravo je njih Srbija dovela u jako nezavidan položaj jer je razotkrila dubinu njihove (samo)obmane te su stoga upravo oni najglasnije reagovali.

Jedan od takvih notorno srbofilnih političara jeste i nekadašnji prvi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Carl Bildt. Inače Srbiji naklonjeni Bildt je nekarakteristično oštro reagovao na vijest da Srbija ostaje vjeran Putinov pijun i utočište za Putinovu kriminalnu elitu. Bildt je na svom Twitter nalogu poručio da se Srbija takvim stavom de facto diskvalifikovala iz procesa pristupanja Evropskoj uniji te da u EU nema mjesta za države koje ne dijele temelje vrijednosti i interese s ostalim članicama. Za Bildta nekarakteristično no jako znakovito.

12.45
Uznemirujući snimci dolaze iz Harkova. Ruska vojska neselektivno VBR-ovima bombarduje uže jezgro grada.




12.20
Dok traju pregovori u Pripjatu, ruske snage u Mariupolj nastavljaju dovlačiti oružje.

12.10 Ukrajinske snage su zarobili PVO sistem Pancir-S1, isti onakav kakav je nedavno kupila Srbija.



11.40
 Pregovori ruske i ukrajinske delegacije počeli su danas u Pripjatu, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici. Prije početka pregovora, Ukrajina je iznijela svoje zahtjeve: hitan prekid vatre i povlačenje ruske vojske. Predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je i hitan prijem u EU. Zelenski je ranije izrazio sumnju da će pregovori biti uspješni, ali da će im pružiti šansu.

Ukrajinsku delegaciju čine jedan od lidera stranke "Sluga naroda" David Arakhamia, Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov, savjetnik šefa kabineta predsjednika Mihaila Podoliak, prvi zamjenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, narodni poslanik Rustem Umerov, zamjenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki.

Delegaciju Rusije predstavljat će ambasador Rusije u Bjelorusiji Boris Grizlov, poslanik Leonid Slucki, zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. Vođa delegacije je Vladimir Medinski.

11.10 Snimak dolaska ukrajinske delegacije na pregovore u Bjelorusiju.


11.05
Nastavak ekonomske izolacije Rusije. Njemački automobilski proizvođač Daimler AG najavio prekid svih veza i saradnje sa najvećim ruskim proizvođačem kamiona, autobusa i motora Kamazom. 

10.55
Zabilježeni su i prvi snimci upotrebe ruskih bombardera Suhoj Su-34 iznad ukrajinskih gradova. Čini se da Rusija polahko uvodi sve jača borbena sredstva te da će doći do daljnje eskalacije sukoba. 



09.50  
B.A. Friedman, vojni analitičar i artiljerijski oficir u rezervi američkog mornaričkog korpusa, trenutno raspoređen u "Laboratoriju za ratovanje" u Quanticu te autor knjiga "O operacijama: operativna umjetnost i vojne discipline" te "O taktici: teorija pobjede u boju" iznio je zanimljiva zapažanja o ruskoj vojsci na osnovu prva četri dana rata u Ukrajini te šta to znači u kontekstu korelacije ruskih snaga sa NATO-ovim snagama.

Friedman se ne slaže sa mišljenjima da je Ruska vojska u stvari kvalitetna vojska koja izvršava loš i nerealan zadatak niti da je u pitanju dobra vojska koja ratuje zastarjelom taktikom već tvrdi da je Ruska vojska jednostavno - loša vojska!

Firedman smatra da se istinski kvalitet oružanih snaga ne može znati dok se one ne oprobaju u stvarnome ratu koji je jedini relevantan litmus test te je mišljenja da se iz onoga što je ruska vojska do sada pokazala u Ukrajini može zaključiti da ona nije položila ovaj test. "Ruska vojska nije kvalitetna vojska koja ratuje na osnovu pogrešnog plana - poput Francuske iz 1939 godine, niti je poput Pruske iz 1806 odlična armija koja se bori na osnovu prevaziđenih koncepata, već je loša vojska koja pokazuje slabosti u samim osnovama" tvrdi Friedman.

"Ruske oružane snage ne pokazuju ono što su temeljne vještine jedne vojske: dovođenje ljudi na pravo mjesto u pravo vrijeme sa pravim naoružanjem. Taktika nije bitna ukoliko vojska nema šta da jede. Rusi su definitivno osedlani lošim planom, također im je upitna i doktrina, no ruska vojska pokazuje da je loša u najosnovnijim stvarima koje jedna armija mora poduzimati da bi uopšte postojala" kaže Friedman.

Friedman se posebno osvrće na neke komentatore koji tvrde da ruske oružane snage ne bi na isti način ratovale protiv NATO snaga kao što ratuju protiv Ukrajine te da stoga ne bi pravile iste vrste grešaka te zaključuje da je to u suštini tačno jer Ukrajina nema kapaciteta da kazni očite i mnogobrojne ruske greške dok bi ih NATO kaznio momentalno.

Friedman smatra da je, od nekoliko stvari koje svaka oružana sila mora da izvršava samo da bi postojala i bile kohezivna (administracija, informacije, operacije, podrška vatrom, logistika, komanda i kontrola), ruska vojska tokom prva četri dana rata u Ukrajini pokazala osnovne kompetencije tek u ovom zadnjem.

"No takve manjkavosti neće igrati ulogu na duže staze" tvrdi Friedman jer Rusi u Ukrajini imaju dovoljnu nadmoćnost po pitanju mase da rat završe u svoju korist te im stoga operativna vještina nije neophodna . "Ipak, istinski dobra vojska bi bila daleko bolja u osnovama vojne vještine" tvrdi Friedman i dodaje "Ponekad je najjednostavnije objašnjenje najbolje objašnjenje a ono u ovom slučaju glasi da je ruska vojska jednostavno loša, ona je tigar od papira a papir je sada zapaljen. Ključna stvar jeste da pokazane mane ruske vojske ne bi magično nestale ukoliko bi se ona sutra sukobila sa NATO snagama već bi bile kažnjene daleko brže i daleko teže".


08.40 Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je da se službeni Peking protivi unilateralnim sankcijama Rusiji

08.20:
Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da je u periodu od 24.02 do 28.02 ruska vojska u napadu na Ukrajinu izgubila 29 aviona, 29 helikoptera, 191 tenk, 816 borbenih oklopnih vozila, 74 artiljerijska oružja, 21 VBR, 291 vozila razne vrste, 60 cisterni, 3 bespilotne letjelice, 2 plovila, 5 PVO sistema te oko 5300 vojnika

08.15:
 Ruska vojska tvrdi da je uspostavila vazdušnu nadmoć nad Ukrajinom

Ministarstvo spoljnih polsova Bjelorusije izdalo je saopćenje u kojem se navodi da je u Bjeloruisiji sve spremno da ova zemlja bude domaćin pregovora Ukrajine i Rusije.

"Čeka se dolazak delegacija", objavljeno je na Twitter profilu navedenog ministarstva uz fotografiju mjesta na kojem će se pregovarati.

Press sekretar Ministarstva spoljnih poslova Bjelorusije Anatolij Glaz još ranije je izjavio kako se očekuje dolazak delegacija Ukrajine i Rusije na mjesto pregovora u Bjelorusiji.

Ruski zvaničnici su jučer kazali da će pregovori biti održani u Gomeljskoj oblasti u Bjelorusiji, dok je u Kijevu rečeno da će sastanak dvije delegacije biti održan na granici Ukrajine i Bjelorusije.