Pošten svijet da bi reistrovao automobile mora platiti svaki fening duga za saobraćajne kazne. Inače, nema registracije. Ali, ako znate da ima vozača koji duguju hiljade maraca za saobraćajne kazne, a neslavni rekorder iz Sarajeva duguje čak 300.000 maraka, onda se zapitate – kako?

Vrlo jednostavno, ne registruje auto. Kazne se gomilaju, ali on ih jednostavno ne plaća. Policija, da ga privoli da poštuje propise, oduzme mu auto, a on nabavi drugi pa nastavi po starom. Takvih je na stotine na našim cestama.

Međutim, ono što je proizašlo iz tog sistema kažnjavanja vozača, od novčanih kazni do oduzimanja vozačke dozvole, jeste jedan zanimljiv “biznis”. Naime, vozači kada ih snimi kamera prvo moraju MUP-u potvrditi svoj identitet, ili “krivnju” prebaciti na nekoga drugog. Posebno je “problematično” onima kojima posao zavisi od automobila, još kada uz novčanu kaznu ide i oduzimanje vozačke na određeno vrijeme. Zato postoje ljudi koji će uz adekvatnu novčanu nadoknadu na sebe preuzeti kaznu.

Tako se u jednoj Facebook grupi za oglase pojavio oglas slijedećeg sadržaja: “Preuzimam sve vrste radarskih prekršaja, posjedujem vozačku dozvolu, dostupno odmah”.

Da ima potražnje za ovom vrstom uluga pokazuju i komentari na objavu izvjesnog korisnika Facebooka.