U prostorijama Javnog servisa BiH u Sarajevu održan je protestni skup radnika BHRT-a.

Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada, a ukoliko se to dogodi 800 uposlenika bi završilo na ulici. Javni servis praktično više ne bi postojao.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području RS, koju ne uplaćuje od 2017. godine. To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH. Radnici već dva mjeseca nisu primili plaću.

- Radnici su u istoj katastrofalnoj situaciji kao i tada, sve zbog nemogućnosti države da obezbijedi vladavinu prava i provođenje zakona. Naša država BiH osuđena je na nesposobne političare kojima je bitna samo njihova fotelja. Neću se obraćati politikama koje pozivaju na gašenje javnog servisa i miniranje zgrade RTV doma, neću se obraćati ni važnim promicateljima evropskih vrijednosti koji javno pozivaju građane da krše zakon i neplaćaju RTV taksu. Danas želim da se obratim onima kojima su puna usta BiH, onima koji rade sve za BiH... Dame i goispodo, je li vas stid što propada javni servis”, kazao je predsjednik sindikata radnika Damir Smital

Kazao je da traže hitnu deblokadu računa BHRT kako bi mogli poslovati i radnici dobiti platu, ali i izmjenu zakona o RTV sistemu.

Na skupu je istaknuto da se gašenjem BHRT-a gasi i prvi stup, rasvjeta i svjetlo na putu BiH ka EU. ”Svima koji su se počeli da se igraju sa našim životima poruka je da se mogu suočiti sa više od 800 tužbi. Krajnje je vrijeme da policijske i tužiteljske službe počnu raditi svoj posao. Dosta je nerada. Borimo se za profesiju i opstanak. Ovdje nijedna nacija nije ugrožena gospodo parlamentarci, ovdje je ugrožena profesija i 77 godina povijesti ove države koju čuva naš arhiv kakav nema nijedna druga institucija. Radnici ove kuće ne smiju biti kolateralna šteta političkih igara”, poručeno je sa skupa.

Iz Upravnog odbora državnog javnog servisa naglasili su ranije da prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još 2008.godine.

"Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa. Dugogodišnji je problem što se RTV taksa ne plaća na teritoriju cijele BiH", navode iz Upravnog odbora.

Istovremeno, Upravni odbor BHRT-a uputio je Parlamentu BiH informaciju o stanju u ovoj medijskoj kući, sa prijedlogom mjera za prevazilaženje krize. Jedna od stvari koje predlaže UO je otpuštanje radnika, prekid saradnje sa vanjskim saradnicima, te penzionisanje uposlenika koji su ispunili uslove. Prema procjeni UO, na ovaj način bi se ostvarile uštede od 1,2 miliona KM godišnje.

Također, predlažu i prodaju dijela zgrade od čega se može očekivati 82 miliona maraka, potom naplata duga od RTRS-a po osnovu naplaćene pretplate, te vansudsku nagodbu sa FTV, zahvaljujući kojoj bi se u kratkom roku moglo osigurati devet miliona maraka.