Tužba Fikreta Alića i Satka Mujagića, bivših logoraša iz koncentracionog logora “Omarska”, te Udruženja logoraša iz Kozarca protiv Happy TV i Milomira Marića, novinara te televizije, zbog iznesenih laži o prijedorskim žrtvama, dobila je novi zaplet. Kako doznajemo, odlukom Upravnog suda u Beogradu nedavno je isplaćeno 300 eura naknade za sva tri zastupnika tužbe iz Kozarca zbog “preduge procedure i nedonošenja odluke u razumnom roku”.

Naime, Regulatorna agencija za elektronske medije Srbije (REM) pokrenula je spor protiv Happy TV nakon prijave bivših logoraša iz Kozarca, ali su ga naprasno obustavili sredinom 2021. godine, kako su naveli, “zbog nepostojanja većine glasova potrebne za donošenje odluke”.

Kozarčani su, pak, preko beogradskog advokata Bogdana Ivaniševića pokrenuli tužbu pred Upravnim sudom u Beogradu, koji je odluku REM-a o obustavi postupka poništio i naložio mu da donese novu u roku od 30 dana. Odlukom Upravnog suda REM mora platiti i troškove suđenja, a, kako smo naveli, epilog svega ranija je odluka istoga suda o isplati 300 eura odštete podnosiocima tužbe.

Da podsjetimo, novinar Milomir Marić ugostio je u programu Happy TV režisera Predraga Gagu Antonijevića, pa su tom prilikom zaključili kako logori “Omarska”, “Keraterm” i “Trnopolje”, kroz čiju je golgotu prošlo na hiljade Bošnjaka, od kojih su mnogi ubijeni na zvjerski način, “nisu bili nikakvi koncentracioni logori, nego sabirni centri otvorenog tipa u kojima su Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo tražili utočište i sigurnost”.

Posebno je bila skandalozna i uvredljiva izjava reditelje Antonijevića dok je govorio u programu Happy TV o logorašu Fikretu Aliću s čuvene fotografije naslovnice magazina Time, jednom od simbola stradanja nesrba u logoru “Omarska”.

“Mršav je, boluje od tuberkuloze”, na šta je novinar Marić dodao kako su ga “vodali po cirkusima u Evropi”.

Jedina mala satisfakcija logorašima u tadašnjoj odluci REM-a bila je da “pružaoci medijskih usluga treba da obrate posebnu pažnju kada iznose informacije vezane za ratove u bivšoj Jugoslaviji, poštujući dostojanstvo žrtve i ne negirajući presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”. No, sada su, isplatom, iako simboličnih sredstava, žrtve srpskih koncentracionih logora kod Prijedora u Agresiji na Bosnu i Hercegovinu dobile snažan zamah i potporu da idu dalje i sudski postupak privedu do kraja, mišljenje je i Satka Mujagića, jednog od podnosilaca tužbe.

“Ova odluka veoma je bitna jer je REM sada dužan da se ponovo očituje o našoj prijavi zbog izjava Marića i Antonijevića o logorima u opštini Prijedor 1992. godine. Laži i nebuloze koje su tad javno iznesene jednom moraju prestati, bar u javnom diskursu. I sam REM je u svom rješenju od 16. juna 2021. naglasio da je ‘opšta obaveza svih pružalaca medijske usluge da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje’, kao i da provjere porijeklo, istinitost i potpunost vijesti. Sve ovo ipak nije bilo dovoljno da REM tada donese za nas pozitivnu odluku, nego je postupak obustavljen, što je pravna besmislica i nakon skoro tri godine Upravni sud je ovu odluku poništio.

Odšteta koju smo dobili zbog sporosti samog suda nije bila naš cilj, ali je, kao i ova posljednja odluka Upravnog suda iz Beograda, znak da je pravda dostižna. Nadam se i vjerujem da će REM ubrzo donijeti pozitivnu odluku i da će gospodin Marić, kojem je, uzgred, ovo bio drugi put da iznosi neistine o logorima ‘Omarska’ i 'Trnopolje’, kao i o Fikretu Aliću, prestati da laže, uputiti javno izvinjenje preživjelim logorašima i porodicama ubijenih i nestalih, a možda i jednom posjetiti Prijedor i Kozarac i s nama obići bivše logore”, rekao je za Stav Satko Mujagić, dugogodišnji poznati borac za ljudska prava iz Kozarca.

Novac koji je dobio iz Beograda namjerava donirati Udruženju građana “Optimisti 2004” iz Kozarca kao simboličku podršku njihovom radu.