Unatoč ozbiljnosti pritužbi protiv njega, Gerard Depardieu, koji je nedavno napunio 75 godina, ima veliku grupu branilaca: od otvorenog pisma koje je u Le Figaru pod naslovom "Nemojte izbrisati Depardieua" potpisalo 56 umjetnika, među čijim je potpisnicima i Pierre Richard, Carla Bruni, Nadine Trintignant i Charlotte Rampling  pa do kontroverznog istupa samog predsjednika Republike, Emmanuela Macrona koji je, kontra vlastitoj ministrici kulture Rimi Abdul Malak, kazao da je glumac žrtva medijskog linča.

Vrijedi podsjetiti da je 2018. godine glumica Charlotte Arnould, kći starog glumčevog prijatelja, službeno optužila Depardieua za silovanje, a da je u proljeće 2023. čak 13 žena otkrilo, u izvješću Mediaparta, seksualno nasilje Depardieua na snimanjima od 2004. do 2022. Troje od njih pojavilo se na televiziji govoreći o svojim neugodnim iskustvima, a jedna od tri, Hélène Darras, završila je formaliziranjem tužbe za seksualni napad, pretrpljen tokom snimanja Disca 2007. Početkom decembra, program Complément d'enquête emitirao je video s opscenim komentarima o maloljetniku koje je napravio Depardieu tokom putovanja u Sjevernu Koreju prije nekoliko godina.

Konačno, španska novinarka Ruth Baza prijavila je ovih dana nacionalnoj policiji da je bila žrtva seksualnog napada od strane glumca tokom intervjua povodom premijere filma Pukovnik Chabert 1995. Krenula je lavina optužbi, od verbalnih "šala", popraćenih gunđanjem i grlenim zvukovima, do širokog spektra seksualnih napada koji su uključivali neželjene poljupce, dodirivanje intimnih dijelova tijela, pa čak i digitalne penetracije.

Ogromna popularnost Gérarda Depardieua znači i veliku moć u filmskoj industriji. Dobar dio svoje slave on duguje javnom imidžu punašnog, provokativnog genija, bonvivana zasićenog vinom, koji se izražava bez filtera i radi što hoće. Nije uzalud Depardieu iz najnižeg sloja društva iz kojeg se probio kroz prostituciju, kriminal i tajne boks-mečeve.

Kino mu je, kako se kaže, spasilo život, Depardieu je bio čovjek iz naroda, besraman čovjek koji je uspio prigrliti visoku kulturu, snimajući za velike autore, poput Truffauta, Resnaisa ili Pialata, čak i za feminističke filmašice poput Duras ili Akerman, i glumeći u dugom nizu prestižnih filmova. Sve je kulminirao filmom Cyrano de Bergerac (1991.), za kojeg se govorilo da je izgubio Oscara za najboljeg glumca, zbog kontroverznih izjava koje je Time izvukao prošlosti. U njima je kultura silovanja normalna u sredini iz koje dolazi.

Možda se čini da je Depardieu još uvijek nedodirljiv, iako je realnost da je ozbiljno pogođen. Proljetos je već maknut s promocije filma The Taste of Simple Things (2022.), a nedavno i sa sinhronizacije animiranog filma La plus précieuse des marchandises. Njegovo prijateljstvo s Putinom, u sadašnjim okolnostima, također nije pomoglo. Front onih koji ga napadaju sve je širi iz dana u dan.

Osim feminističkih udruga, poput MeeTooMedia, Sophie Marceau ponovila je optužbe o seksualnom "predatoru" koje je već iznijela protiv svog kolege iz filma Police (Maurice Pialat, 1985.). Glumica Anouk Grinberg, također bivša partnerica Bertranda Bliera, redatelja koji je proslavio Depardieua filmom The Ballbreakers (1974.), rekla je da je svjedočila višestrukim poniženjima koja su pretrpjele žene od strane čuvenog glumca.