Svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas je završen program obilježavanja 26. februara - Dana grada Bihaća. Gradonačelnik Šuhret Fazlić naglasio je važnost predanog rada i zajedničkog nastojanja u unapređivanju života svih građana, ali i poboljšanja ambijenta za sve posjetitelje grada na Uni.

- Ponosim se da su naši današnji gosti stigli iz Hrvatske, Slovenije i cijele Bosne i Hercegovine. Također, vjerujem da su svi građani Bihaća ponosni što su svečanoj sjednici prisustvovali predstavnici islamske, pravoslavne i katoličke vjerske zajednice. Naši gosti su bili i predstavnici kantonalnog i federalnog nivoa vlasti, kojima sam poručio da smo maksimalno raspoloženi za saradnju i realizaciju svih važnih projekata za bolje danas i sutra građana ovog lijepog i gostoljubivog grada - riječi su gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Svečanoj sjednici povodom Dana grada Bihaća prisustvovao je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

- Svima, koji ovaj grad doživljavamo svojim, nam je u interesu da on bude dom sretnih i zadovoljnih ljudi, kao i poželjna turistička destinacija za goste i posjetitelje. Zato sam i ponovio koliko je važno da predano radimo, te omogućimo realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata za koje su osigurana sredstva putem entitetskog i državnog nivoa vlasti - kazao je ministar Dedić.

Ovogodišnji dobitnici najvišeg gradskog priznanja "Povelje 26. februar" su prvi ratni komandant Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković, major Enida Ramić, profesor doktor Husein Pašagić i profesor doktor Ekrem Čaušević.

Dobitnici Plakete Grada Bihaća su Planinarsko društvo "Plješevica", Alen Beganović, Senad Zanačić i Nogometni klub Brekovica. Mladim uspješnim građanima Bihaća naravno i ovaj put su dodijeljene nagrade "Japodski konjanik", a dobili su ih Ema Felić, Asmir Omerdić i Sanin Bilić, Edi Maglajlić i Armin Halilagić.

Građani Bihaća i njhovi gosti već su nekoliko dana uživali u kulturno - zabavnim, edukativnim i sportskim dešavanjima povodom 762 godine postojanja Bihaća. Najmlađi sportisti prezentirali su svoj talenat na tradicionalnim uličnim atletskim utrkama, malonogometnom turniru i šahovskom turniru "Od kina do benzina".

Današnjem času historije i predstavljanju novih istraživanja o prošlosti grada Bihaća Damira Stanića, prethodile su izložbe, dječije pozorišne predstave i radionice, te muzički koncerti.

Gradonačelnik je kao i svake prethodne godine ugostio mališane iz gradskih vrtića, dok je ovogodišnja velika slavljenička torta zbog sveukupne situacije podijeljena javnim kuhinjama, humanitarnim organizacijama i ustanovama koje staraju za djecu bez roditeljskog staranja.