Adolf Hitler umire u berlinskom bunkeru 1945. godine i od njega više nema traga u obliku groba ili drugog podsjetnika, ali britanski pisac i novinar David Gardner nakon duge istrage je otkrio sudbinu potomaka porodice Hitler i pokušao odgovoriti na pitanje šta se dogodilo s ukletim prezimenom od kraja Drugog svjetskog rata. Gardner, koji je do 2021. godine bio urednik časopisa "Newsweek", svoju istragu opisuje u knjizi "The Hitler Bloodline".

Višegodišnjim istraživanjem gardner je saznao detalje iz života diktatorove braće i rođaka te otkrio intrigantne tajne i detalje o Hitlerovu djetinjstvu, "obilježenom zlostavljanjem i kompliciranim odnosom s autoritarnim, nasilnim i alkoholičarskim ocem, Aloisom Hitlerom, mračnim čovjekom, službenikom austrijske carine", prenosi EFE. Knjiga otkriva i sudbinu Hitlerove braće, od kojih su neki uspjeli preživjeti i skrasiti se u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su drugi pali u sjenu bratove neslavne ostavštine.

Gardner je od tada uspio rasvijetliti činjenicu da su se tri preživjela brata Hitlera, koji žive u predgrađu New Yorka, dogovorila da se nikada neće vjenčati niti imati djecu kako bi osigurali da "Hitlerov gen izumre s njima" i autor priznaje da je poštovao njihovu želju da "sakriju prezime odabrano da zamijeni ono Hitlerovo, mjesto u kojem su se skrasili i mjesto gdje sada žive." Ova tri brata bili su sinovi Williama Patricka Hitlera, kojeg je sam nacistički diktator zvao "moj odvratni nećak", a čiji je grob Gardner pronašao, iako je bio pod drugim prezimenom.

Rođen u martu 1911. u Engleskoj, William Patrick je obišao Sjedinjene Države i Kanadu držeći predavanja o zlom njemačkom vođi i prijavio se u američku mornaricu da se bori sa saveznicima pred kraj Drugog svjetskog rata. Prema Gardneru, ni historija nije bila blagonaklona prema njegovoj majci Brigit, "optuženoj da pokušava iskoristiti svoj položaj Hitlerove šogorice zahvaljujući nesretnom braku sa svojim starijim polubratom, Aloisom mlađim."

Svojim istraživanjem ne samo da je otkrio da je William Patrick imao četiri sina, od kojih je jedan poginuo u saobraćajnoj nesreći, već i da je najstariji od tih sinova kršten imenom svog strica, Adolfa, kao dijelom punog imena, Alexander Adolf Hitler. Prema autoru, to nije jedina kontradikcija u ovoj porodici, budući da je sam William Patrick za svoje novo prezime odabrao dio imena prohitlerovskog engleskog pisca.

Gardner je uspio razgovarati s članom porodice koji je potvrdio istinitost događaja opisanih u memoarima, koje su napisali William Patrick i njegova majka Brigit, opisujući Hitlerovu posjetu Liverpoolu, Londonu i Irskoj. U knjizi je Gardner objavio i fotografije četiri sina Williama Patricka iz njegovog srednjoškolskog godišnjaka: Briana, Luisa, Alexandera Adolfa i Howarda, jedinog koji se oženio i koji je poginuo u nesreći u septembru 1989. godine.