Beograd je ovih dana bio domaćin Samita Pokreta nesvrstanih, na kojem se okupio prilično veliki broj predstavnika država članica, ali i posmatrača. Pozivi na mir u svijetu, poštovanje međunarodnog prava i smanjenje nejednakosti te pozivni na multilateralizam jesu neke od poruka koje su se mogle čuti na ovom dvodnevnom samitu održanom 11. i 12. oktobra u Beogradu. Mustafa Drnišlić osvrnuo se na ovaj događaj te, među ostalim, piše:

„Ovdje je u pitanju korištenje jedne titoističke, hladnoratovske preživljene ideje radi ispunjavanja ciljeva koji su tipično velikosrpski i nacionalistički. Ne radi se o obnovi Jugoslavije već pokušaju legitimizacije obnove Srboslavije. Vučićevo poigravanje s idejom Pokreta nesvrstanih je u funkciji boljeg pozicioniranja Srbije unutar regije s namjerom da, kako je to rekao srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković, “Srbija potvrdi svoj ugled kao brzorastuća ekonomija i država sa kojom svi žele sarađivati”, ili tačnije da se Vučićeva Srbija predstavi i legitimizira kao istinski lider regije, rješenje problema na Zapadnom Balkanu, a ne njegov istinski uzrok. U pitanju je političko pozorište u kojem Dodik i Vučić igraju različite, ali komplementarne uloge, Dodik se ponaša kao divlji pas koji glasno laje, reži i pokazuje zube, a Vučić kao njegov vlasnik, jedini koji mu može staviti i skinuti brnjicu.“

Sedmični list Stav predstavlja knjigu Robije Alije Izetbegovića (prilog za biografiju) autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića koja je nastala u okviru šireg istraživačkog projekta Fondacije “Alija Izetbegović” pod nazivom “Analiza sadržaja autorskih djela, intervjua, govora i članaka Alije Izetbegovića”. Na osnovu autentičnih policijskih, sudskih i medijsko-propagandnih dokumenata o progonima, sačinjena je analiza u sadržaju knjige Robije Alije Izetbegovića (prilog za biografiju), a ovo djelo su kao recenzenti, predgovorači i pogovorači svojim  tekstovima popratili akademik Ferid Muhić, profesor dr. Enes Pelidija, prof. dr. Admir Mulaosmanović, gospodin Edhem Bičakčić i publicista te urednik knjige Faris Nanić.

Ovo kapitalno izdanje argumentirano opisuje tešku, velikom patnjom opterećenu Izetbegovićevu sudbinu tokom komunističke vlasti bivše SFRJ te problematizira dvije robije Alije Izetbegovića, prvu koja je počela 1946. godine i drugu na koju je otišao 1983. godine, kao i sve ono što je za njih vezano.

Turske obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini “Maarif”, “Sedef” i IUS adresa su za kvalitetno obrazovanje, a o njihovom radu i misiji doznajte iz teksta Amine Šećerović Kasli.

„'Maarif' škole postoje u 45 zemalja, a u Sarajevu već imaju 360 učenika. 'Sedef' fondacija je do sada uložila preko 30 miliona eura u našoj državi. Univerzitet IUS proglašen je najboljim privatnim univerzitetom, a broji 1.800 studenata iz cijelog svijeta.“

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični Stav saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Kritika radikalnog uma

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Samit nesvrstanih za svrstavanje uz velikosrpske ambicije u regiji
Vedad Deljković: Izjednačavanje ARBiH i agresora je sramota, to što radi Naša stranka vrlo je opasno (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Admir Lisica: Koja je važnost političkog aktivizma dijaspore u interesu domovine  
Osman Softić: Prvi put u svojoj povijesti Pakistan ostvaruje globalni utjecaj
Dino Imamović: Rusija u BiH želi politički utjecaj, a Kina ekonomski
Harun Muharemović: Mladi Bošnjaci u Danskoj sve su više politički aktivni (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
KAPITALNO IZDANJE: Robijanja Alije Izetbegovića obilježila su historiju Bosne i Hercegovine (O knjizi Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića)
Jakub Salkić: Godišnjica smrti Šemse Baručije i Hašima Spahića
Bojan Budimac: PKK ne odustaje od rastakanja Turske

EKONOMIJA
Sanadin Voloder: Doba digitalnog kolonijalizma

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Vrijeme je, ipak, učinilo svoje (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Ima li šta ljepše od četničkog tenka u plamenu (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Problem dolazi kada (po)mislimo da Istina može u naš fildžan stati (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić)

DRUŠTVO
Amina Šećerović Kasli: “Maarif”, “Sedef” i IUS adresa su za kvalitetno obrazovanje
Damir Hadžić: Amigo
Izet Perviz: Pravda za Bosanski Petrovac
Jakub Salkić: Kamen bira čovjeka, a ne čovjek kamen
Maria Joao Moreira: Bosna i Hercegovina je pogodna za razvoj crnog turizma (INTERVJU/Razgovarao: Amir Telibećirović)
Mirza Abaz: Edina Juković vratila se iz Nizozemske i sa 16 godina osnovala konjički klub
Ammar Kulo: Vojnici su prolazili ka frontu, mi smo igrali košarke
Nedim Hasić: Prvi bosanskohercegovački reis
Sanadin Voloder: Stotinu godina od prvog prevoda Kur’ana na albanski jezik
Izet Perviz: Grad bratskih sukoba

KULTURA
Bajro Perva: Umjetnička nasljednica šejha hafiza Zilke ef. Žolje
Nermin Šehić: E. J. W. Gibb: Život i djelo jednog škotskog ašika osmanskog parnasa
Mirza Abaz: Vjeruju li bh. izdavačke kuće domaćoj čitalačkoj publici?