Genocid koji provodi Izrael u Gazi centralna je tema i ovoga broja Stava. O cionizmu i Izraelu pisao je rahmetli Alija Izetbegović. U tom tekstu on navodi da je “cionizam koji je nastao kao reakcija na progone Jevreja u Evropi, sav svoj nakupljeni otrov, bijes i osvetu izlio prema Arapima na prostoru gdje su Jevreji uvijek živjeli u sigurnosti i zaštiti. Izrael je danas, naprimjer, u neprijateljstvu s Arapima, iako bi po svakom rezone trebalo očekivati obrnuto”.

Izetbegović nam u ovom tekstu, napisanom 1970. godine, daje zaključak koji nas navodi na pomisao da se nije mnogo toga promijenilo za 50 godina: “Moramo nastojati da budemo jedinstveni i snažni kao i oni. Naša snaga neće biti korisna samo nama. Onaj ko je slab nepravedan je ne samo prema sebi nego i prema svojim susjedima, jer ih može staviti u iskušenje da ga napadnu. Nije nikakva slučajnost što se ideja o Izraelu rodila u trenutku kada je politička moć islama bila ravna nuli. Da koncem prošlog i početkom ovog vijeka u islamskom svijetu nije vladalo onakvo stanje kakvo je vladalo, ne bi ni Englezima ni Jevrejima nikada došla misao da jevrejsku državu zamisle na našem živom tijelu. Svojom slabošću naveli smo ih na krivi put, pružili šansu njihovim avanturistima i megalomanima te dopustili da se u njihovim glavama naroje svakojake misli, ne samo o malom i velikom Izraelu nego i o gospodstvu nad mnogo širim oblastima našeg svijeta. Pošto smo bili janjad, oni su postali vukovi. Budimo stoga snažni, i radi nas i radi njih i radi mira u ovom dijelu svijeta. Ali naglasimo: ne zato da bi sutra Jerusalem bio samo muslimanski, nego da bi ponovo bio otvoren svima i da bi ostao nepomućen izvor iz kojeg teku tri velike rijeke čovječanstva”.

Kako nesvjesno možete podržavatri Izrael u zločinačkom pohodu na Gazu, čak iako izbjegavate kupovati proizvode kompanija koje finansijski podržavaju Izrael? Ogovor daje Amina Šećerović-Kasli: “Svakim plaćanjem putem Visa i Mastercard podržavamo Izrael”.

Naslovnicu Stava nosi Bojan Budimac, tekst pod naslovom “Novi svijet se rađa iz pepela Gaze”. U ovom teksti Budimac analizira rezoluciju sa samite Arapske lige i Organizacije islamske saradnje u Rijadu na kojem je 57 zemlja došlo do ujedinjenog stava u pogledu Palestine.

“Na samitu je otkriven poslovični slon u sobi – izraelska okupacija. Artikulisan je jedinstveni arapski i muslimanski stav, koji je (gle slučajnosti!) također stav Kine, Rusije i tzv. globalnog juga, da je osnovni uzrok konflikta u Palestini izraelska okupacija i totalni neuspjeh zapadnih vlada da riješe palestinsko pitanje, odnosno neuspjeh pregovora i tzv. mirovnog procesa koji je godinama pod američkom dominacijom. Zahtjev za obustavom nasilja, ne samo za primirjem, i to nasilja tačno okarakterisane okupacione vlade na cijeloj teritoriji Palestine. Poziv za kraj okupacije i uspostavljanje palestinske države, zalažući se za međunarodnu mirovnu konferenciju, koja bi preuzela posredovanje i pregovaranje tog mirovnog procesa, jasna je namjera da se uloga ‘poštenog posrednika’ (koji, nepotrebno reći, to nikad nije bio) izbije iz ruku SAD-a. Drugi poslovični slon u sobi – izraelsko nuklearno naoružanje – također je doveden u rezoluciju. Sada, kada je Izrael, možda nehotice, izjavama uspaljenih ministara odustao od tzv. politike nejasnoće glede svog nuklearnog naoružanja, pravi je momenat da se organizuje ‘konferencija o denuklearizaciji’ koja će utrti put za razoružavanje Izraela i izvršiti pritisak na Tel Aviv. Uzgred, inicijativa koju Iran gura već decenijama”, navodi Budimac u tekstu.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK

Filip Muresl Begović: K’o fol teroristi, dok se u crkvama nalaze kosti žrtava genocida

POLITIKA

Alija Izetbegović: Zašto je Izrael strano tijelo u jednom ogromnom muslimanskom organizmu

Bojan Budimac: Novi svijet rađa se iz pepela Gaze

Osman Softić: Nenormalna normalizacija odnosa arapskih država s Izraelom

Elvir Resić: S genocidom u Gazi padaju maske licemjerstva

Amina Šećerović-Kasli: Svakim plaćanjem putem Visa i Mastercard podržavamo Izrael

Adnan Hamdov Pejčinović: Neće Zapad odustati od Izraela, ali hoće promijeniti odnos prema stvarnosti

Sanadin Voloder: Ko su Jevreji koji se bore protiv cionista?

Edo Demirović: Srpski genocidni cionizam: Tvrde da je Izrael nastao u Srbiji

Sead Omeragić: Ko je više od tri desetljeća terorista u Bosni i Hercegovini

INTERVJU: Amer Smailović Mnogima smetaju političko sazrijevanje Bošnjaka u Crnoj Gori i jaka Bošnjačka stranka (Razgovarao Mirza Abaz)

KOLUMNE KATEDRA ZA POLITIČKU PISMENOST : Navikavanje Bošnjaka da prihvate posljedice genocida (Ajdin Huseinspahić)

KRIVO SRASTANJE: Starac koji šuti i puši (Sadik Ibrahimović)

HAZNA AŠKA: Kako doći do Vode života (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo)

APOKRIFNI FRAZARIJ: Nezaboravni gambit (Irfan Horozović)

DRUŠTVO

Nedim Hasić: Kako je jedan telegram, koji je poslao Safvet-beg Bašagić povodom smrti Lava Tolstoja, izazvao bijes austrougarskih vlasti

Alen Kalajdžija: Da je i danas-danile biti brez brezobrazluka

Jakub Salkić: Naučna okupacija BiH uspjela je u tolikoj mjeri da su nam od povijesti ostali samo fragmenti

Hasan Eminović: Neispričana filmska priča o dva brata, dva Zlatna ljiljana

Amina Šećerović-Kasli: S puno ljubavi, korak po korak, ruksak po ruksak, do podrške Palestini

INTERVJU: Aziz Kijametović

Zašto je talentirani Zizi morao ostaviti reket? (Razgovarao Alosman Husejnović)

Izet Perviz: Padišahova suza na Buni

Krajobrazi bošnjačkog identiteta

KULTURA

Mirza Abaz: „Kofia“, palestinsko-švedski „Rage Against the Machine“

INTERVJU: Mustafa Nazif Duran

Ako razlike vidite kao problem, ishod će biti nesreća (Razgovarao Bajro Perva)