“Polazilo se od tvrdnje da će Bakir Izetbegović ići u Beograd iako to on nije rekao. Potvrdio je tek da je spreman na razgovore i ‘da mu kruna neće pasti ako ode i u Beograd’. Oni koji prate Izetbegovićevo djelovanje već u tom trenutku ne samo bili svjesni da neće pristati na serviran susret u Beogradu već su i iščitavali i poruke koje je slao u nastupu na FTV. O tome da je Dodik aterirao, da je pritisnut od samog Vučića, da je istog tog Vučića neko pritisnuo. Razgovarati, a ne pregovarati, bila je poruka”, piše glavni urednik “Stava” Filip Mursel Begović komentirajući ovosedmične aktuelnosti na političkoj i javnoj sceni Bosne i Hercegovine.

Za “Stav” govori  Begija Smajić, zastupnica u Narodnoj skupštini Republike srpske

„Politika Milorada Dodika, zasnovana na trabunjanju o secesiji RS-a, već duže vrijeme ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine iako za to ne postoji ustavni niti bilo koji drugi pravni osnov. Ko god djeluje s pozicije bilo kojeg nacionalizma, ovaj put s pozicija velikodržavnog srpskog nacionalizma, taj ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Ne postoji bosanski patriota koji bi mirno posmatrao secesiju bh. entiteta RS. Podsjećam, prema Ustavu RS-a, Bošnjaci su konstitutivni narod tog entiteta. RS nije samo srpski entitet već i bošnjački i hrvatski isto onoliko koliko je i srpski. Ovu ustavnu činjenicu treba često ponavljati“, rekla je u intervjuu za „Stav“.

Za „Stav“ govori i Klemen Grošelj, član Evropskog parlamenta.

„Ako gledamo iskustvo sa sankcijama u vezi s Ukrajinom i Bjelorusijom, dosta je širok paket mjera moguć. Ono što mi poručujemo u ovom pismu jeste da OHR kao i EK imaju sada mogućnost da akterima koji destabiliziraju BiH i regiju jasno poruče koje su to sve konsekvence koje će uslijediti ne budu li se vratili normalnom političkom procesu. Evropska unija možda jeste spora, ali kad se svi ti mehanizmi pokrenu, za pojedince i neke institucije njihove sankcije bit će vrlo neugodne“, poručuje Grošelj.

„Licemjerstvu avazovštine nema kraja“, piše Amina Šećerović-Kaşli u komentaru pod naslovom „Ko kaže da Erdoğan šuti“.

„Vodeći se lažnom izjavom, Hadžović optužuje predsjednika Turske Erdoğana 'što šuti dok Dodik direktno dira u Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake'. A ko se usuđuje tvrditi da Erdoğan 'šuti'? To što nema izjava u javnosti ne mora značiti da šuti. U njegova djela smo se do sada uvjerili mnogo puta, a turska diplomatija ne djeluje kao neki razbacujući se jakim i zvučnim izjavama iza kojih ne stoje djela. Zapravo je upravo suprotno. Poduzimaju se djela koja nisu vidljiva javnosti, a izostaju medijski performansi. Turska je mnogo ozbiljnija u svojim državnim inicijativama od onoga što se vidi na površini i itekako zna kako treba djelovati u kriznim situacijama“, stoji u tekstu.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični Stav saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Treba li pokloniti povjerenje Bakiru Izetbegoviću

POLITIKA
Begija Smajić: Ne postoji bosanski patriota koji bi mirno posmatrao secesiju (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Dean Džebić: Vojna neutralnost BiH postaje vojni poklič Ruske Federacije
Osman Softić: Amerika bi mogla drastično promijeniti odnos prema Rusiji, treba biti oprezno optimističan
Klemen Grošelj: Od Schmidta očekujemo da bude svjestan svoje odgovornosti i ako treba na žestoku reakciju (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Amina Šećerović Kaşli: Ko kaže da Erdoğan šuti
Damir Hadžić: Kome i zašto smeta Ismet Dedeić?
Alija Čolaković: Zukorlić preko BNV Dževada ef. Hota u Sjevernoj Makedoniji gura srpske interese
Faketa Leto: Jako je važno da Bošnjakinje i Bošnjaci budu politički aktivni u dijaspori (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Bojan Budimac: Nema nemogućeg u svijetu špijunaže
Dino Imamović: Džibuti – carstvo vojnih baza svjetskih sila

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Prošlost je vrijeme jeftine hrane

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Psihoterapija u mahalskom sokaku (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Sasuli smo po njima, a i oni po nama (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Morat ćeš, čovječe, prvo podnijeti teret da bi ti se otvorili gradovi i čast (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Damir Hadžić: Kako je propao “Covax”
Jakub Salkić: Nezdrava hrana odgovorna što je svako peto dijete gojazno
Izet Perviz: Etničko čišćenje u zaleđu Igmana
Ammar Kulo: Bauk kaljavih rovova: Ne znaš ti, dijete, šta je to rat
Alosman Husejnović: Predstava na temu Srebrenice puni dvorane po cijeloj Holandiji
Nermin Šehić: Lucera – posljednji muslimanski grad u srednjovjekovnoj Italiji
Sanadin Voloder: Budućnost islama i islam budućnosti
Izet Perviz: S Javnika na Čavnik

KULTURA
Mirza Abaz: Nigdje ne bih bio sretan kao u Sarajevu (Razgovor s Edinom Numankadićem)
Almir Zalihić: Kada se poezija pretvori u rendgen-snimak nevinosti (O knjizi Mirsada Bećirbašića)
Željko Grahovac: Opore priče koje čine da oči naviknemo na mrak (O knjizi Feđe Gudića)
Amir Sijamhodžić: Za potrebe izrade knjige hodao sam po prašnjavim tavanima i čistio stare nišane (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)