Odmah na početku ovogodišnjeg predsjedanja Slovenije Evropskom unijom Janez “non-paper” Janša uspio je izazvati skandal. Frans Timmermans, potpredsjednik EU, sišao je s govornice na kojoj su pozirali svi članovi Evropske komisije i Slovenske vlade. Samo nekoliko minuta ranije slovenački premijer uspio je iziritirati Nizozemca napadom na dvojicu sudaca i dvojicu socijaldemokratskih parlamentaraca. Kako se tvrdi, nazvao ih je “infiltriranim komunistima”, što je izazvalo proteste Timmermansa, vođe evropske socijalističke porodice.

Skandal je samo povećao nepovjerenje EU prema Sloveniji, koji je preuzeo vodstvo Unijom usred bitke između Bruxellesa i Mađarske i Poljske zbog mađarskog zakona koji zabranjuje širenje sadržaja LGTBIQ +. Janšino ponašanje na evropskim sastancima sugerira da je slovenski desničar novi problem za EU. Na vlast je došao u martu 2020. i od njega je već nekoliko puta Bruxelles morao zahtijevati poštivanje vladavine prava i upozoriti ga zbog maltretiranja medija.

Janša je pred sebe proširenje EU na Zapadni Balkan postavio kao visoki prioritet u sljedećih šest mjeseci. Evropska komisija dijeli taj cilj, ali ga je predsjednica Ursula von der Leyen upozorila da očekuje i napredak u dva posebno osjetljiva bloka: vladavini prava i migracijama, a u središtu obje rasprave su Poljska i Mađarska, a Janša se već zbližio s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Janšina je situacija, međutim, daleko od one u kojoj Orban uživa.

Mađar ima “čvrstu i stabilnu” vladu iza koje stoje dvije trećine parlamenta. Janšina stranka ima samo 25 od 90 mjesta u Parlamentu, a vladajuća koalicija nema većinu. Janša je također morao prevladati ostavke i demonstracije koje su oslabile njegovu vlast. Zato je Janša našao neprijatelja – javne medije koje optužuje da su ljevičari.

Međunarodne novinarske organizacije upozoravale su u nekoliko navrata na probleme sa slobodom štampe koji se dešavaju u toj zemlji otkako je Janša preuzeo dužnost. Janša je napadao novinare putem društvenih mreža, “zavrnuo je pipu” javnoj novinskoj agenciji i, prema nevladinim organizacijama, uveo mađarski kapital u slovenačke medije.

Prikazao je 16-minutni video s popisom navodnih pritužbi na medije, uključujući i popis profesionalaca koji su ušli u politički život. Kada su ga podsjetili da je i on sam bio novinar koji se upustio u politiku, Janša je kazao: “U ono vrijeme novinar je bio nešto drugo. Bilo je drugačije.”

Janšina stranka zasad ostaje dijelom Evropske pučke stranke (EPP) i, kako je rekao, još uvijek ne namjerava biti dio krajnje desničarskog saveza koji u EU stvaraju stranke poput španskog Voxa, Orbanovog Fidesza, Lege Matea Salvinija ili stranke Marine Le Pen. Međutim, predviđa promjene za EPP “u budućnosti”.