Godinama su učenici prvih razreda u sarajevskoj Općini Centar na početku školske godine, pri prvom susretu s učiteljicama i učiteljima dobivali udžbenike, školske torbe i prateći pribor. To je nesumnjivo predstavljalo materijalnu pomoć roditeljima, ali i znak pažnje lokalne uprave prema građanima. Bilo je nešto svečano u tome da djeca dođu, sjednu u svoje klupe a zatim, noseći rasporede i prve upute, iziđu s torbama napunjenim knjigama, olovkama, bojicama, pernicama...

Ove godine u Općini Centar neće biti tako. Roditelji će ili prethodno kupiti torbe ili ponijeti kakve kese i cekere za udžbenike jer osim njih drugog poklona od Općine neće dobiti.

S tim u vezi oglasio se u dva navrata na Facebooku i Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar u prošlom mandatu, kada su učenicima prvih razreda redovno dijeljeni udžbenici, torbe i oprema. Obraćajući se izravno sadašnjem općinskom načelniku Srđanu Mandiću, napisao je:

“Ne bi trebao sebi dozvoliti da prvačići Općine Centar prvi put, nakon dugog niza godina, ne budu podržani i ne omogući im se ruksak, knjige i školski pribor. To je neprihvatljivo i neoprostivo!!! Najviše zbog toga što je godina  iza nas teška, prošla je bila još teža, ali nismo odustali. Roditeljima se treba pomoći da svoju djecu školuju i odgajaju u našoj zemlji, a ne daleko od nje. Našlo se novca za mnogo toga nevažnog ili manje važnog, pomagali se ‘jarani’ i ‘kumovi’, plaćaju se savjetnici i to velikim ciframa. Za te Nečelniče, tebi bitne stvari, ne smiju ispaštati djeca!!!”

Na službenoj stranici Općine Centar jučer su se pohvalili da će svi prvačići dobiti besplatne udžbenike, ali su zaboravili napomenuti šta neće dobiti. Napisali su i da su za 598 upisanih prvačića izdvojili 51.259,99 KM, ali su propustili navesti da je lani za istu namjenu izdvojeno 90.000 maraka. Za tu sumu kupljene su tada uz udžbenike i torbe te neophodni pribor.

Prema budžetu Općine Centar usvojenom 8. marta 2021. godine, za podršku prvačićima bilo je predviđeno 100.000 maraka. Izmjenama i dopunama budžeta od 10. juna 2021. godine, ta je suma svedena na 64.500, da bi u konačnici bilo izdvojeno još 13.000 maraka manje.

Ako neko misli da je to učinjeno jer je usljed pandemijom izazvane loše ekonomske situacije došlo do smanjenja budžeta, treba napomenuti da je prvobitni ukupni budžet Općine Centar iznosio 49.890.000 maraka, a da je Izmjenama i dopunama narastao na 56.100.000 maraka.