Požutjelo, na mašini otipkano pismo koje je otkrio vatikanski arhivar postalo je tužni svjedok pasivnosti pape Pija XII. pred nacističkim užasom. To su ovog vikenda objavile talijanske novine Il Corriere de la Serra, a pismo pokazuje da je papa u vrijeme Drugog svjetskog rata znao brojne detalje o nacističkom istrebljenju Jevreja još 1942. godine. To je u suprotnosti sa službenim stavom Svete Stolice, koja je uvijek tvrdila da su informacije koje postoje “nejasne i neprovjerene”.

Dana 2. marta 2020. sadašnji papa Franjo naredio je deklasificiranje dokumenata koji se odnose na pontifikat Pija XII. (1939. do 1958.). Za početak je otvorio 40.000 digitalnih datoteka na internetu, među kojima je bilo 2.700 zahtjeva za pomoć, između 1939. i 1948., od strane jevrejskih porodica i grupa, od kojih su mnoge kršteni katolici. Prije tri godine, sekretar za odnose s državama, Paul Richard Gallagher, objasnio je da je mjera otvaranja arhiva poduzeta kako bi se pokazalo da “u instituciji u službi Pape [Franje] rade bez prestanka kako bi pomogli Jevrejima” i to  „na konkretan način.”

U tom kontekstu otkriveno je pismo koje je datirano 14. decembra 1942. godine. Napisao ga je otac Lother Koenig, isusovac koji je sudjelovao u antinacističkom otporu u Njemačkoj. Koenig ga je poslao ličnom sekretaru Pija XII u Vatikan, također Nijemcu Robertu Leiberu. No, dokument je nakon godina provedenih u Državnom sekretarijaritu završio u Vatikanskom arhivu, gdje ga je pronašao arhivist Giovanni Coco. “Važnost pisma je ogromna, jedinstven slučaj”, objasnio je Coco za talijanske novine.

U njemu se navodi da je Koenig potvrdio da je oko 6000 Poljaka i Jevreja ubijano svaki dan u “SS pećima” u logoru Belzec koji je tada bio dio Poljske pod nacističkom okupacijom, a sada je integriran u Ukrajinu. “Novost i važnost ovog dokumenta proizlazi iz činjenice: sada smo sigurni da je Katolička crkva u Njemačkoj poslala Piju XII. tačne i detaljne vijesti o zločinima koji su počinjeni nad Jevrejima”, naznačio je Coco. “Da, [Pio XII] je to znao, i to ne samo od tada.” Napisano se također odnosi na dva druga nacistička logora, Auschwitz, najveći centar za istrebljenje u Trećem Reichu i Dachau, te sugerira da su postojala i druga pisma između Koeniga i Leibera, ali su ona nestala ili nisu pronađena.

Branitelji Pija XII. tvrde da je “on radio iza kulisa kako bi pomogao Jevrejima i nije se oglasio kako bi spriječio pogoršanje situacije katolika u Evropi koju su okupirali nacisti”. Njegovi protivnici, s druge strane, kategorički tvrde da mu je “manjkalo hrabrosti govoriti o informacijama koje je imao unatoč molbama savezničkih sila koje su se borile protiv Njemačke”.

David Kertzer, dobitnik Pulitzerove nagrade za knjigu „Sa Papom u ratu“, objavljenu 2022. kazao je da je Coco “ozbiljna i prvoklasna znanstvenica koja želi otkriti istinu”. Coco i Kertzer biće dio velike konferencije o Piju i Holokaustu sljedećeg mjeseca u Papinskoj Gregorijani, koju sponzoriraju katoličke i jevrejske organizacije, američki State Department te izraelske i američke istraživačke organizacije za Holokaust.