Aldijana Šteta, donedavna šefica računovodstva u Narodnom pozorištu Mostar, “ostala bez posla pod čudnim okolnostima, zbog čega je u rješavanje problema uključeno Kantonalno tužilaštvo”. Ona je odlučila za Klix iznijeti zapanjujuću priču u kojoj tvrdi da je u Narodnom pozorištu Mostar dobila otkaz jer je odbila platiti račune bez pokrića, među kojima su i oni koji se odnose na finansiranje izborne kampanje SDA, čiji je član direktor tog pozorišta Almir Mujkanović.

“Pokazuje nam račun za štampanje plakata, letaka i programske knjižice u iznosu od 3.000 KM, kao jedan od primjera koji je ispostavljen netom poslije izbora u Mostaru”, piše Klix. Uglavnom, Aldijana Šteta ovih dana aktivno obilazi institucije i žali se svima kako je neopravdano dobila otkaz jer je, eto, savjesno izvršavala svoje obaveze. Kako inspekcije i policija više istražuju, Aldijana je glasnija, a razlozi otkaza izlaze na vidjelo.

Svi računi koje je Aldijana problematizirala, tvrde iz Narodnog pozorišta, dostavljeni su Službi unutarnjeg nadzora Grada Mostara, koja je na zahtjev gradonačelnika izvršila kontrolu, te su ustanovili da su navodi Aldijane Šteta netačni.

“To što radnica nije upoznata da Narodno pozorište radi određene manifestacije, u ovom slučaju 'Mostarsko ljeto 2020', u kojem periodu je ona bila na godišnjem odmoru, te da po istom osnovu nastaju i troškovi, samo je znak koliko je neupućena i osiona bila. Dovoditi Narodno pozorište i bilo koju političku partiju u vezu, a u ovom slučaju SDA, čiji član je i Aldijana Šteta, izvan je svakog razuma i krajnje zla konstrukcija s namjerom da uništi dignitet ove kuće”, navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta.

Netačni su navodi da je bilo ko zaposlen na “njeno mjesto” jer računovodstvene poslove za Narodno pozorište Mostar obavlja ovlaštena agencija “Amal” d. o. o. Mostar. Upravo je ova agencija ušla u trag krađi i kriminalu koje je godinama Aldijana Šteta radila na štetu Pozorišta, o čemu je sačinjena i službena zabilješka. U Narodnom pozorištu tvrde da je Aldijana sredstvima Pozorišta kupovala obuću u trgovini “Astra” d. o. o. te bijelu tehniku u trgovini “Megamarkt” d. o. o. Mostar, te je sebi godinama obračunavala platu koja joj ne pripada, te oštetila Pozorište za 11.000,00 KM.

Za ova nedjela Pozorište je podnijelo krivičnu prijavu, te tužbu za naknadu štete. Ranije je Kantonalna inspekcija rada izvršila provjeru navoda Aldijane Šteta o navodnom nezakonitom zapošljavanju i utvrdila da su Aldijanini navodi apsolutno netačni.