Fadil Novalić, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Zastupničkom Domu Federacije BiH bio je jedan od gostiju emisija „Istrage sedmice“ Hayat TV.

Govoreći o stanju u Gazi, Novalić smatra da je ono što se desilo 7. oktobra agonija Palestinaca koja traje 75 godina i to je odgovor ljudi koji ne žele da budu u otvorenom logoru.

“Mi ovdje 500 godina živimo sa Jevrejima i nismo nikada imali nijedan eksces niti spor i ovo je jedino mjesto na svijetu gdje je tako. Ovo je reackija na izraelsko granatiranje i ubijanje civila 75 godina”, kazao je Novalić.

Komentarišući odnos sa Amirom Kabirijem, vlasnikom mostarskog Aluminija, Novalić je istakao kako je izraelski biznismen dočekan kao neko ko je došao sa poslovnim konceptom i da uspijeva u tome.

“Kasnije sam zaključio da je Kabiri dvojna ličnost i čovjek sa političkim aspiracijama. Cijenim ga kao biznismena, ali sam vidio da ima političke konotacije. Kada smo razgovarali o Jevrejijma u BiH, on je rekao da je on jedini legalni predstavnik Jevreja u BiH i da to nije Finci. Rekao je da je Izrael jedina zemlja koja je sposobna da štiti Jevreje u svijetu, ali sam mu rekao da su ovdje 500 godina Jevreji, a Izraelu je tek 75. Tada sam shvatio da Kabiri ima i tu dimenziju. Rekao je da Finci ne može biti zastupnik Jevreja, prekrižio ih je, rekao da nisu dovoljno dobri i kompetentni da zastupaju Jevreje, mada ja smatram suprotno”, kazao je Novalić.

 

Osvrnuo se i na tvrdnje potpredsjednika Vlade Federacije BiH, Vojina Mijatovića, i poručio kako je SDP-ov kadar izabrao da bude sparing partner u oblasti koju ne poznaje, aludirajući na finansijske tokove u Federaciji.

“Shvatio sam da Mijatović nije taj koji crpi podatke. Kada je u pitanju Elektroprivreda, ostavili smo im pune reserve svega, od novca do uglja. Ova Vlada ima drugi problem. Oni hoće da poskupe struju, a to je ono što mi nismo radili osam godina. Iz Elektroprivrede smo čak uzeli pare za Hranjen, toliko je novca bilo. Cijena na svjetskom tržištu struje je bila 32 eura. Elektroprivreda je ostvarila je dobit 27 miliona i to je ono što smo mi dopustili da bude dobit. 120 miliona smo odvojili za rezervacije kojima smo platili dugove rudnika. Bilans se radi na Novu godinu, o kakvom gubitku od 50 miliona u Elektroprivredi oni pričaju. Znate šta je uraditi bilans za osam rudnika i Elektroprivredu? Vidjeli su 320 miliona što smo ih ostavili, pa im se stanjilo i onda su to prikazali kao gubitak. Propustili su priliku da nastave politiku koju smo mi radili osam godina. Šest mjeseci su propustili i to je tih 50 miliona. Suština je u poskupljenju struje, doći će do poskupljenja struje, svima. Oni će poskupiti i privredi i stanovništvu, vani je pala potražnja za strujom”, kazao je Novalić.

Smatra kako je Vlada Federacije BiH nestručna u svom vođenju.

“Morate balansirati kvarove u termoelektranama, trebate gledati proizvodnju uglja i to je težak i složen sistem kojim je teško upravljati. Može slijediti nestanak struje, a poskupljenje nam ne gine. Svi su poskupili u regionu, samo smo mi uspjeli održati cijenu. Plaćat ćemo penale na struju proizvedenu u termoelektranama 2026. godine. Ako se ne usvoje Zakoni o doprinosima, a poveća plaća na 1.000 KM, doći će do smanjenja radnih mjesta. Tako će radnika ili otpustiti ili mu ukinuti topli obrok i prevoz.”